Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Aparatele mele electronice de ieri si de azi

O binecuvântată seară de sămbătă, anul 2012,  la un pahar de vorbă, în fața unui LED 3D, cu Iphone-ul pe brațe,  tableta la încărcat, și-un film de zile mari la descărcat pe Notebook-ul meu preferat HP,  ascultând muzica anilor ”80 – ”90, cu ajutorul unei perechi de boxe Magnat Monitor Quantum 557, boxe de podea, depănând amintiri din adolescența și tinerețea noastră de vis!
La fel, o seară mirifică de sâmbătă, anii ”90, o șezătoare pe cinste la noi acasă – muzică și voie bună!
Clubul ”Femina” în derulare: magnetofonul Kashtan își învârtea rola cu stoicism, pe fondul unei bucăți muzicale disco anii ”80, fetele își acordau instrumentele – una chitara, alta vioara, cea de-a treia făcea vocalize pe înalte…iureș, nu alta!

Îmi amintesc cu nostalgie, seara cu bucluc care a dat peste cap instrumentele  electronice, de-atâta pasiune  și …vise…Role de magnetofon, sugrumate, care nu-și puteau depăși condiția  a două -trei ore, rupând, dezlipind și lipind cu-nverșunare fire de bandă, renunțând,  în cele din urmă,  în favoarea a altor 2 electronice puternice ale vremurilor respective: casetofonul Sanyo/casete și pick-up-ul cu celebrele plăci,  cu soliști în vogă; …și discul surd al telefonului fix, în furcă, , învârtindu-se în gol, prevestind neconcordanțe.

În surdină, ”gâjâit” si-nfundat televizorul   Grundig, color, cu tub catodic,  rula seriale la care stăteam cu gurile căscate, visând himere – ”Baywatch”, ”Sunset Beach”.

10 ani mai târziu, anii 2000, aceeași zi de sâmbătă, purtătoare de party-uri, revenea, purtând dorințe și idealuri spre și dinspre alte tărâmuri. Progresul e știința, știința e progres, care atestă dezvoltarea, împlinirea,  conform modificărilor survenite în procesul tehnologic și-n spațiul tehnic. Discul”morbid” al telefonului cu furcă, a fost înlocuit cu taste, care ridică stafeta performanței, ergonomiei și adaptării la nou…Da, un eveniment de bun augur pentru epoca dezvoltării cu pași repezi în domeniul tehnologiei – telefonul mobil, fără fir, cu baterie și acumulator. O trecere lină, privită cu stângăcie de unii și naturalețe și emoții de alții.

Acest mijloc de comunicare a revoluționat lumea, astfel încât, an după an, tehnologia telefoanelor  mobile, fără fir,  a ajuns o industrie puternică și prosperă, având foarte mulți adepți, diferite categorii de vârstă, categorii diferite sociale; nevoia extinderii domeniului a luat amploare, ajungând  o necesitate de durată; drept dovadă, oricât de intuitivi, vizionari am fost, nu am reușit să intuim ultimele generații de telefoane, fiind o surpriză covârșitoare rapiditatea avansării acestora, ca perfomanță, design, utilitate în cotidian; o trecere uimitoare de la ”grosolănia”, lipsa de design, amplasarea  pe termen lung-în fază inițială, la acuratețea acestora, performanța continuă, designul slim și impozant, amplasarea pe termen nedeterminat – în faza a doua…amintind, printre astea, de brand-ul  preferat al  sondajelor în materie de telefonie mobilă –  Nokia.

Revenim la anii ”90, răsfoind albumul foto și trecând în revistă aparatele foto care ni s-au strecurat printre degete, imortalizând momente între momente. Deja vizualizez un Canon Mate, cu rolă cu film; un aparat perfect, care a prins atâtea momente unice și care a rezistat timpului ani mulți; încă îl păstrez și spre uimirea multora e funcțional.

Recurs la memorie…nu mai e nevoie, am revenit în zilele noastre, găsind în jurul meu dovezi ale progresului tehnic și tehnologic, progres rapid și fără precedent, la fel, într-un mod lamentabil de rapid …cu privire la momente inedite, de la negative la memory stick-uri, ramă foto digitală, snap shot-uri –  ce mai! –   era digitală,  totul printr-o atingere(importanța tactilului în viața noastră de zi cu zi ne surprinde, totuși, în mod plăcut și îndrăzneț!);  digitalul care te amețește și amorțește cu paleta diversificată și sofisticată, concluzionând în materie de artă fotografică cu aparate foto digitale, cu vaste instrucțiuni de folosire…diverse operații, operașiuni, servicii, completând cererea te termen lung, ca și nevoie de tehnologie, ”edudigitalizare”…

Dar…am omis produsul fascinant pentru copii, care a înlocuit ”9 pietre”, ”Țară, țară, vrem ostași!”, ”rațele și vânătorii”.

Inițial, ne-am bucurat zi de zi, nopți întregi, de Super Mario al lui Nintendo,  Game Boy, ulterior Play Station1…2, concluzionând cu 3, X Box și altele del genere…

Cinefili sadea am trecut de la video, anii ”90, cu cearceaful în geam, la nopți la rând, de video, apoi dând viață DVD-ului, ulterior Blu-Ray Disc.

Trecut, prezent și viitor, un triunghi amețitor care te-nvăluie, ne-nvăluie, purtându-ne prin lumea fascinantă a produsului comun, agreat, agreabil, dorit și accesat de ființa umană;  tehnologia de ieri, de azi, de mâine, ne poartă dincolo de realitate, vise, canoane și precepte. Ne duce-n trecut pe aripile amintirilor, ne poartă-n prezent, pregâtind deja   viitorul!

Acest articol a fost scris cu pasiune pentru SUPERBLOG 2012!

November 17, 2012 This post was written by Categories: SUPERBLOG 2012 Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)