Bounjour tristesse…
Când ești optimist, un pahar cu apă până la jumătate e un pahar pe jumătate plin, când ești pesimist e pe jumătate gol…Dar atâta vreme cât râzi, e bine. Ar trebui să spunem lucrurile serioase râzând mai mult.
Cred că și pentru asta, îmi plac oamenii veseli…De fapt, cui nu plac?! În schimb, oameni fericiți?! Am întâlnit puțini. Oameni triști care au o atitudine vesela, da, câțiva. Atitudinea…ca om trist…ca om vesel…
Zilele astea am citit romanul lui Francoise Sagan ”Bonjour tristesse”. La 18 ani (1954) , aceasta scria acest roman, care a cunoscut un succes foarte mare, dar și scandalos. Francoise Sagan era cunoscută pentru bețiile și pariurile ei. În acest volum vorbește despre plictiseală, amoralitate, o viață ieșită din tipare, totul purtând numele de tristețe.
Cecile își petrece vacanța de vară la vila tatălui ei. Acesta, un Don Juan în amurg, e însoțit de o facilă domnișoară din societate, o cucerire de moment. Toți trei trăiesc în dulcele spirit al decadenței.
…Superficialitatea, agitația exterioară, viața de noapte, abstracția poetică, schimbă cotidianul adolescentei Cecile, după ani buni petrecuți la mănăstire.
Totul până când la vilă vine o prietenă a mamei Ceciliei, Anne.
Aceasta e opusul celor din vilă; e serioasă, lipsită de superficialitate și frivolitate. Venirea ei dă peste cap totul: Cecile e indemnata spre studiu, Raymond strică relația cu noua cucerire, dorind-o pe Anne…
E un roman care a tulburat viața anilor ”60, un roman feminist, care arată o altă față a lumii, a femeii emancipate, a celei care trece dincolo de barierele impuse, cochetând cu frivolitatea, ”spațiile” interzise, diferențe de cazuistică, în ceea ce privește atitudinea și comportamentul. Da, un volum care a bulversat lumea, în acea perioadă(1954).
Anii 60 au revoluționat prin schimbarea în modă, prin atitudine, limbaj… Moda anilor 60 a revoluționat și inspirat decenii după!… Am găsit câteva magazine online care au adoptat moda retro, vintage și au un succes enorm! Rochii de vară, cămăși de vară online, modele inspirative, inedite, altfel decât găsești în clasicele magazine cu haine.
Este istoria unei fete care trăiește foarte liber, cu îngăduința tatălui ei!
V-o recomand cu căldură! Merită citită!
Am citit ambele cărţi care apar în poză, tare demult.
“Vă place Brahms?” e mai bună. Am recitit-o şi am văzut şi ecranizarea.
Da, superb volumul ”Vă place Brahms?”! Ecranizarea este pe măsura cărții(1961), iar Ingrid Bergman, Yves Montand și Anthony Perkins sunt fermecători.
Mulțumim pentru recomandare!