Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Câteva cuvinte despre ”Cât de plină ți-e găleata?”

galeataCiteam cu ceva timp în urmă un volum  motivațional scris de-un bunic și-un nepot, Donald O. Clifton și Tom Rath – ”?”

Primul a pus bazele psihologiei pozitive, cel de-al doilea  a pus accentul pe dezvoltare personală, motivațional și marketing.

Să nu uităm de atitudinea pozitivă a nepotului, care   se ”luptă”  cu tumori multiple ….de la vârsta de 16 ani! La  aceeași vârstă, rămâne fără vedere la ochiul stâng, diagnosticat fiind cu o boală foarte rară  -von Hippel-Lindau. În ultimul an de facultate, a aflat că tumorile s-au localizat într-una din glandele suprarenale; ulterior, au ajuns și-n pancreas și șira spinării.

”Picăturile cu care prietenii și membrii familiei mele îmi umpleau găleata erau o rezervă, un surplus care avea să îmi ajungă și să mă sprijine în perioadele grele ale vieții.”(Tom Rath)

Metaforic vorbind, în viața noastră suntem noi și cei de lângă noi, mai buni, mai puțini buni, oamenii de lângă noi…

A fi pozitiv e o conduită a celor care reușesc să treacă dincolo de frustrări, să le accepte și să trăiască cu acestea, fără a le influența viața…într-un fel sau altul…

Știu, veți spune, cum vom face să fim pozitivi când viața e ca o ruletă?! Când totul se-nvârte în jurul socialului mârșav?!…

Cu ajutorul nostru, al tuturor, umăr de la umăr…, prin puterea minții, puterea binelui, gândirea pozitivă și zâmbetul!

Asta evidențiază cei doi autori – puterea sentimentelor pozitive, drumul în căutarea talentului și aptitudinii, posibilitatea  ramificării și a non-eșuării, nu prin lamentare, ci prin  adoptarea mitului lui Sisif – te ridici la fel de des cu căzăturile…

Nu e un ”rețetar”, ci sunt prezentate câteva strategii exemplificate, care sunt determinante în a alua aminte la viața noastră și implicațiile emoționale.

Donald și Tom vorbesc despre 5 strategii, cu precădere:

1. Evită golirea găleților.

2. Laudă ceea ce este bun!(Evită critica)

3. Fă-ți prieteni foarte apropiați.(Cultivați interacțiuni pozitive)

4. Oferă pe neașteptate.

5. Inversează regula de aur.(În loc de : ”Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!” va fi varianta afirmativă: ”Fă altuia ceea ce îi place să îi faci!”)

Obstacolele în viața noastră sunt multe și greu de  trecut, simțind că viața a fost necinstită cu noi, că ”am primit o mână proastă”, dar nu trebuie să lăsăm greutățile să ne definească. Credința în noi, în relațiile dintre noi, ne dau puterea să trecem, să mergem mai departe! Doar așa vom reuși să ne desprindem de partea întunecată, vom reuși să supraviețuim –  pentru că mulți dintre noi, de fapt, asta fac! –  și să ne dezvoltăm în pofida tuturor neșanselor!

Acest volum e un pansament pentru suflet, astfel am perceput și simțit acest bestseller!

”Cât de plină ți-e găleata?” este pentru mine manualul emoțiilor pozitive. Într-un mod simplu, direct, pragmatic și direct, cartea descrie cheia de boltă a unei vieți împlinite profesional și personal: bucuria de a trăi reflecatată într-o atitudine pozitivă față de sine și ceilalți.”(Olga Deszo – Gallup România)

January 30, 2013 This post was written by Categories: CLUBUL DE LECTURA Tagged with:
2 comments

2 Responses to “Câteva cuvinte despre ”Cât de plină ți-e găleata?””


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)