Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Cei 7 ani de acasă

Arta celor 7 ani de-acasă

Pentru a configura corect conceptul, pentru a duce dincolo de un subiect și-atât, pentru a-i conferi pondere, să nu uităm că, pentru dezvoltarea în armonie, avem nevoie să dezvoltăm la grad de concentrare și argumente triunghiul copil-familie-dascăli.

Încă din fragedă pruncie, copiii trebuie ghidați cu asumare, delicatețe, responsabilitate, puterea exemplului, trasând o călătorie în timp, atât pentru noi, părinții și dascălii, cât și pentru ei, rodul nostru.

Nu e simplu să fii părinte, nu e simplu să fii dascăl, e simplu să fii copil al unor persoane simple, care au în adn, atitudine și comportament, bunul simț, bunele practici și puțină înclinație spre Zâmbetul vindecător în viață.

Pregătesc un program educațional pentru adulții cu copii, dascăli, pentru cei care interacținează cu copiii, într-un fel sau altul.

Un program numit ”Cei 7 ani de acasă”. Ulterior, pentru cei care au parcurs primul program, voi continua cu un program de simplitate și simplificare, intitulat 3S: simplitate-simplificare-smerenie.

”Crește simplu. Simplifică”

De ce acest program? De ce aceste programe?

Din nevoia rostită de părinte și dascăl, de societate și comunitate. Din nevoia de educație, creștere, armonie.

De când am început să aprofundez conceptul de ”Simplitate, simplificare și smerenie”, am resimțit și văzut, auzit în jurul meu, și mai mult, despre această nevoie: clarificarea ideii de ”Cei 7 ani de-acasă”.

Nu, nu e o ofensă la adresa părinților, că nu știu să-și crească copiii, nicidecum!

E un studiu aprofundat pentru a învăța, deprinde, simți, ca familie, cum s-ajuți copilul. Încercarea de azi a părinților, nu simțită și resimțită ca greșeala de mâine!

Orice încercare asumată e un pas înainte pentru creșterea sănătoasă a copilului.

Să-mi asum ca părinte că uneori explodez, că n-am răbdare, că n-am exercițiul focusării, că nu-mi place mereu să mă joc, că nu știu să mențin vocea pe joase, mereu, că nu sunt atotștiutor, că un copil nu vine cu manual de instrucțiuni, că maternitatea, respectiv paternitatea, nu deschid ochii și inima în același timp, că e nevoie să învățăm din mers, de cele mai multe ori, DACĂ vrem asta!

Da, nu avem astea, dar, dacă suntem constanți, păstrăm rutina și un oarecare ritm predictibil, va fi o călătorie frumoasă pentru toți participanții, indiferent de vârstă!

Copilul vine pe acestă lume cu-n anumit zumzet. Pentru unii părinții, e plăcut, pentru alții, e neplăcut, în sensul instituirii fricii. Dacă nu fac bine ceea ce fac! Dacă… Îndoiala și frica își fac casă în inimile lor.

Interesant e că niciun părinte înspăimântat de zumzet, nu -și ascultă intuiția.

Dragilor, părinți și dascăli, intuiția e cheia înțelegerii zumzetului, dincolo de toate temerile trecute, prezente și viitoare.

Din păcate, dezvoltarea senzorială în cazul adulților nu e luată în serios, astfel că avem adulți deficitari la a simți. Când spun a simți, e dincolo de percepție, e sens și atitudine.

Dragi părinți, dați-vă seama ca zilnic, la muncă, s-aveți exerciții de stimulare senzorială…ce-ar fi?!

Altfel ar fi gradul de înțelegere al văzutelor și nevăzutelor, altfel am corobora multe și puține…

Zilele trecute, am simțit un zumzet care mi-a atras atenția, în sensul fricii care ducea la furie, interminabilă, fără cuvinte, cu frânturi de emoții negative, strecurate-n comunitatea noastră. Uite-așa, se strică zen-ul! 🙂

Când simți o agitație fără explicație, de-ai ai zbughi-o la sănătoasa, ia o bucată de hârtie, o coală de hârtie, închide ochii, dragă părinte sau dascăl, și rupe-o. Simți muzica? Simți cum furia se descarcă, simți cum temerile se risipesc?

Rupe-o și strecoar-o într-un borcan sau pet, apoi, scrie pe borcan: ”Furia mea” și sigilează borcanul, pune capacul. NU uita să pui data și ora! :))

E valabil și pentru copii, dar folosiți cât mai multă hârtie colorată. Copiilor nu le recomandăm închiderea ochilor. :)) Ar fi deja prea mult! Ei vor fi absorbiți de mișcarea în sine, de zgomotul hârtiei rupte și de culori.

Dacă vrei să elimini furia pentru o perioadă mai mare, folosește recipiente de mărimi diferite. Vei vedea de ce! Surpriză! Las să descoperi singur/ă!

Da, dragilor, acestea sunt exerciții pentru cei 7 ani de-acasă, cei 7 ani, poate și mai mulți ai voștri, copii și părinți, părinți și copii, VOI, voi împreună!

Din punctul meu de vedere, la asta face referire sintagma: ”cei 7 ani de-acasă”, când copilul e ochi și urechi, prin desăvârșire, copiere, puterea exemplului, asimilare ca un burete, la ce se-ntâmplă acasă, în familie.

Apoi, odată cu vârsta, copilul simte și dorește mai mult, dincolo de sfera părintească.

Benefic ar fi ca acești copii să aibă o bază care să dea rădăcinilor mai multă sevă, astfel încât creșterea să fie binecuvântată și-n armonie!

Practic, baza creșterii e de-acasă, din familia fiecăruia dintre noi, indiferent unde ne-am fi școlarizat în tot acest timp. Amprenta în perioada 0 -7 ani o pune familia.

Copilul, în procesul creșterii, în perioada 0 – 7 ani, e foarte atent, focusat chiar pe acasă.

Dragilor, cei 7 ani de-acasă sunt inserați în adn-ul nostru. :))

Nu considerați povară sau corvoadă sintagma, conceptul cu tot ce cuprinde al celor 7 ani de-acasă.

nu militați pentru perfecțiune, crezând că amprenta va fi glorioasă!

Mizați pe trăire, sinceritate, intuiție, viață, pasiune, creativitate, of-uri exprimate, imperfecțiunea demnă de toată admirația.

Mizați pe triunghiul salvator simplitate-simplificare-smerenie(fără ego).

Mizați pe a fi voi înșivă/însevă!

– fragmente din suportul de curs –

  • Lansarea celor 2 programe educaționale pentru părinți și dascăli – ”Arta celor 7 ani de acasă” și Programul 3S: simplitate, simplificare, smerenie(fără ego)” – va avea loc în luna septembrie, on-line.
  • Vom avea întâlniri pe zoom, exerciții practice și colorate, post it-uri pe whatsapp :)); suport de curs prin e-mail, surprize plăcute.

Urmăriți-ne! Revin cu detalii!

Sănătate, armonie, zâmbete din plin!July 21, 2020 This post was written by Categories: COMUNICARE SI NU NUMAI... Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)