Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Clubul de lectură pentru copii

Fotografie0372Bine v-am regăsit!Fotografie0369Fotografie0371Fotografie0368

În sfârșit,  pasiunile prind viață într-un cotidian alert, dar plin de idei frumoase!

Clubul de lectură pentru copii e o parte din sufletul meu, reprezintă dragostea pentru copii și cărți, cărți și copii! E ușor să clădești, să interacționezi,  să dai curs viselor, când ai voință, dorință, înțelegere și dragoste de dăruit și de primit!

Am început în urmă cu două săptămâni această activitate cu și pentru copii. (Dragi părinți, asta nu înseamnă că nu puteți fi parte integrantă din această echipă!  Fiecare adult păstrează, mai mult sau mai puțin, firav sau profund,  crâmpee din sufletul de odinioară, din copilul de altădată…)

Copiii sunt la începutul scrierii propriilor cărți pentru viață. Interacționează, lucrează minunat împreună, competiția fiind la nivel de echipă, nicidecum individual.       Suntem buni, veseli, dornici de aventuri în lumea cunoașterii,  în lumea magică  și creativă a cărților, să parcurgem lumea-n lung și-n lat, la picior, cu opincuțe fermecate, care să  ne ajute să găsim potire magice, vrăjitori care să sprijine lumea dreptății, spiriduși ai luminii,  mistere  de deslușit,   licurici care să ne indice calea!… Creăm, ne amuzăm,  ne jucăm, învățăm,  dezvoltăm  aptitudini și formăm competențe, suntem noi înșine/însene, pregătim un drum plin de înțelepciune, exemple și zâmbete. Lumea poveștilor e fascinantă, lumea copiilor e de poveste dacă-ți faci timp să privești, să asculți, să simți magia clipelor împreună – adult-copil, copil-adult, copil-copil… Lumea poveștilor prin ochii lor e de vis! E creativitate, umor, emoții și multă inteligență(cognitivă și emoțională)… E complicitate  și completare, e viața prin ochii lor, sunt momente unice!

15 mai 2013 – prima întâlnire a copiilor în cadrul Clubului de lectură.  Ne-am privit, ne-am ascultat, ne-am cunoscut, ne-am desenat starea de spirit din momentul respectiv și am ales personaje  favorite din povești cunoscute. S-a citit basmul de Petre Ispirescu ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” ; s-a discutat alegerea personajelor: ”De ce ăsta și nu celălalt?”, ”De ce așa și nu altfel?”  ”Eu cine aș putea fi?” și multe alte întrebări care au înclinat balanța, în mod benefic pentru toți ….S-a încheiat întrevederea cu glume și ghicitori, întrecându-ne pe noi înșine-n chicoteli și bună dispoziție! O atmosferă de invidiat!

Dragi părinți, vrem să învățăm,  jucându-ne! Să acumulăm nu din obligativitate, ci din dorința de-a afla, din plăcerea de-a ne întâlni, a comunica, a împărtăși, a crea, a discerne, a alege!  Suntem copii și iubim jocurile, ne plac  poveștile, legendele, misterele, glumele, ghicitorile, personajele  din desene animate, personajele din filme! Vrem să iubim cărțile! Avem de la 7 la 10 ani, nu uitați asta!

…cam astea au fost cele transmise tacit…

Lecturarea basmului ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”  – interacțiune, completări cu idei originale și amuzante, cu privire la personajele mai poznașe….”Și dacă?!”, ”Ce-ar fi fost dacă?”… Lumea ghicitorilor a încheiat după-amiaza, inspirându-i pe fiecare dintre ei să aleagă răspunsuri cât mai ”calde” sau ”reci”, desăvârșind momentele prin atitudine, imaginație, voie bună și continuitate. Sunt minunați, fete și băieți, mai năstrușnici, mai calmi, mai zglobii,  unici, dar apropiați și asemănători prin  dorința de atenție,   de cuvinte frumoase, de zâmbete, dorința de prețuire și dragoste!

 

22 mai 2013 – Cu sprijinul asociației Sens  Civic,  am organizat  Clubul de lectură într-un ambient minunat – foișorul din parcul central al orașului nostru, Piatra-Neamț. Copiii au fost încântați, alocându-și locurile interpreților – fotoliile ce-și așteptau povestitorii. Natura e mână mână cu lectura! Ce e mai plăcut decât să citești, auzind trilurile păsărelelor, lecturând prin cântare și solfegiind ca-n ”Sunetul muzicii”!… În mijlocul naturii, copiii au dovedit că nu-i ușor să fii copil și să nu zburzi timp de-o oră….Dar ”au zburdat” pe aripile basmelor, legendelor, alături de personajele alese pentru lectură.  Și-au ales locul de seamă, rând pe rând,  personaje de poveste: Mica sirenă(”Mica sirenă”), Omul de tinichea(”Vrăjitorul din Oz”), Puștiul( ”Jurnalul unui puști”),  Vlad Țepeș(”Povestiri istorice”),  Gulliver(”Gulliver în țara piticilor”),  Dorothy( ”Vrăjitorul din Oz”),  Rapunzel (”Rapunzel”) și alte personaje care-au fermecat, prin prezență,  pe toți, de la mic la mare.

 

Zile de poveste, dragii mei! …De asta avem nevoie!

Abia așteptăm să ne revedem și să ticluim alte povești, povestiri, legende, să schimbăm cursul istoriei, cursul poveștilor, prin  noi creații!

Da, dragi copii, creații, povești, legende și  de ce nu… combinat cognitivul cu emoționalul  prin  jocuri logice pentru copii și, de asemenea, jucarii pentru bebelusi de la Erfi, care să însuflețească și să înveselască  atmosfera de la Clubul nostru.

Cu mult drag,

Clubul de lectură pentru copii

P1010959P1010958P1010959 P1010956P1010956 P1010954 P1010953P1010952

 

 

May 24, 2013 This post was written by Categories: CLUBUL DE LECTURA Tagged with:
3 comments

3 Responses to “Clubul de lectură pentru copii”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)