Clubul de lectură pentru copii
În sfârșit, pasiunile prind viață într-un cotidian alert, dar plin de idei frumoase!
Clubul de lectură pentru copii e o parte din sufletul meu, reprezintă dragostea pentru copii și cărți, cărți și copii! E ușor să clădești, să interacționezi, să dai curs viselor, când ai voință, dorință, înțelegere și dragoste de dăruit și de primit!
Am început în urmă cu două săptămâni această activitate cu și pentru copii. (Dragi părinți, asta nu înseamnă că nu puteți fi parte integrantă din această echipă! Fiecare adult păstrează, mai mult sau mai puțin, firav sau profund, crâmpee din sufletul de odinioară, din copilul de altădată…)
Copiii sunt la începutul scrierii propriilor cărți pentru viață. Interacționează, lucrează minunat împreună, competiția fiind la nivel de echipă, nicidecum individual. Suntem buni, veseli, dornici de aventuri în lumea cunoașterii, în lumea magică și creativă a cărților, să parcurgem lumea-n lung și-n lat, la picior, cu opincuțe fermecate, care să ne ajute să găsim potire magice, vrăjitori care să sprijine lumea dreptății, spiriduși ai luminii, mistere de deslușit, licurici care să ne indice calea!… Creăm, ne amuzăm, ne jucăm, învățăm, dezvoltăm aptitudini și formăm competențe, suntem noi înșine/însene, pregătim un drum plin de înțelepciune, exemple și zâmbete. Lumea poveștilor e fascinantă, lumea copiilor e de poveste dacă-ți faci timp să privești, să asculți, să simți magia clipelor împreună – adult-copil, copil-adult, copil-copil… Lumea poveștilor prin ochii lor e de vis! E creativitate, umor, emoții și multă inteligență(cognitivă și emoțională)… E complicitate și completare, e viața prin ochii lor, sunt momente unice!
15 mai 2013 – prima întâlnire a copiilor în cadrul Clubului de lectură. Ne-am privit, ne-am ascultat, ne-am cunoscut, ne-am desenat starea de spirit din momentul respectiv și am ales personaje favorite din povești cunoscute. S-a citit basmul de Petre Ispirescu ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” ; s-a discutat alegerea personajelor: ”De ce ăsta și nu celălalt?”, ”De ce așa și nu altfel?” ”Eu cine aș putea fi?” și multe alte întrebări care au înclinat balanța, în mod benefic pentru toți ….S-a încheiat întrevederea cu glume și ghicitori, întrecându-ne pe noi înșine-n chicoteli și bună dispoziție! O atmosferă de invidiat!
Dragi părinți, vrem să învățăm, jucându-ne! Să acumulăm nu din obligativitate, ci din dorința de-a afla, din plăcerea de-a ne întâlni, a comunica, a împărtăși, a crea, a discerne, a alege! Suntem copii și iubim jocurile, ne plac poveștile, legendele, misterele, glumele, ghicitorile, personajele din desene animate, personajele din filme! Vrem să iubim cărțile! Avem de la 7 la 10 ani, nu uitați asta!
…cam astea au fost cele transmise tacit…
Lecturarea basmului ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – interacțiune, completări cu idei originale și amuzante, cu privire la personajele mai poznașe….”Și dacă?!”, ”Ce-ar fi fost dacă?”… Lumea ghicitorilor a încheiat după-amiaza, inspirându-i pe fiecare dintre ei să aleagă răspunsuri cât mai ”calde” sau ”reci”, desăvârșind momentele prin atitudine, imaginație, voie bună și continuitate. Sunt minunați, fete și băieți, mai năstrușnici, mai calmi, mai zglobii, unici, dar apropiați și asemănători prin dorința de atenție, de cuvinte frumoase, de zâmbete, dorința de prețuire și dragoste!
22 mai 2013 – Cu sprijinul asociației Sens Civic, am organizat Clubul de lectură într-un ambient minunat – foișorul din parcul central al orașului nostru, Piatra-Neamț. Copiii au fost încântați, alocându-și locurile interpreților – fotoliile ce-și așteptau povestitorii. Natura e mână mână cu lectura! Ce e mai plăcut decât să citești, auzind trilurile păsărelelor, lecturând prin cântare și solfegiind ca-n ”Sunetul muzicii”!… În mijlocul naturii, copiii au dovedit că nu-i ușor să fii copil și să nu zburzi timp de-o oră….Dar ”au zburdat” pe aripile basmelor, legendelor, alături de personajele alese pentru lectură. Și-au ales locul de seamă, rând pe rând, personaje de poveste: Mica sirenă(”Mica sirenă”), Omul de tinichea(”Vrăjitorul din Oz”), Puștiul( ”Jurnalul unui puști”), Vlad Țepeș(”Povestiri istorice”), Gulliver(”Gulliver în țara piticilor”), Dorothy( ”Vrăjitorul din Oz”), Rapunzel (”Rapunzel”) și alte personaje care-au fermecat, prin prezență, pe toți, de la mic la mare.
Zile de poveste, dragii mei! …De asta avem nevoie!
Abia așteptăm să ne revedem și să ticluim alte povești, povestiri, legende, să schimbăm cursul istoriei, cursul poveștilor, prin noi creații!
Da, dragi copii, creații, povești, legende și de ce nu… combinat cognitivul cu emoționalul prin jocuri logice pentru copii și, de asemenea, jucarii pentru bebelusi de la Erfi, care să însuflețească și să înveselască atmosfera de la Clubul nostru.
Cu mult drag,
Clubul de lectură pentru copii
Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre copilul meu.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre copilul meu le gasiti pe blogul umanitar:
http://dorintilica.blogspot.ro/ .
Va multumesc anticipat!
Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail tilicamariana@yahoo.com
Cum aş putea să încep altfel decât cu felicitări pentru proiectul pe care l-aţi pus în practică. Ştii că am susţinut: pasiunea pentru lectură se cultivă de când sunt copiii mici. Copilul trebuie să vadă acasă cărţi, să i se citească, să aibă exemplu în familie, altfel, degeaba vine şcoala să clădească, nu are pe ce, nu este temelia. Din câte spui în articol, copiii sunt încântaţi de acest club, participă, sunt doritori, interpretează deşi sunt la vârste fragede. Cât mă bucur! Dacă putem salva măcar 10% dint copii de la îndobitocire şi tot e ceva, adică salvăm rasa umană de la idioţenia voită spre care ne îndreptăm.
Nu ştiu dacă locaţia vă permite să faceţi proiecţii sau să audiaţi poveştile pe care le vreţi. Se ştie că un copil recepţionează mult mai uşor informaţia, dacă ea vine pe cale vizuală. Asta nu înseamnă înlăturarea cărţilor, dar anumite fragmente- să zicem, istorice- ar putea fi ascultate sau vizionate. Poate aveţi în plan aşa ceva.
O metodă foarte interesantă îmi pare cea a pălăriilor gânditoare de diferite culori. E ca un joc. Fiecare pălărie reprezintă un rol. De exemplu pălăria neagră exprimă prudenţa, grija, avertismentul, judecata, gândeşte negativ situaţia; pălăria albă este obiectivă neutră, cea roşie lasă liber imaginaţiei şi sentimentelor etc. Sunt 6 pălării de culori diferite, se pot face grupe putând juca şi câte 2-3, chiar 6 într-o singură grupă.
Am multe idei pe care ţi le pot împărtăşi, depinde cum vrei să se anime acest club de lectură, să nu fie anost. Oricum, pasiune din partea ta există din greu, dorinţa de a face cât mai multe este, sănătate şi timp să fie!
Cum aţi realizat acest Club? Aţi mers prin şcoli, aţi înscris copii? Aţi vorbit la şedinţele cu părinţii?
Bravo, din nou! Dacă vrei să-ţi dezvolt o idee pentru club, îmi scrii, o fac cu plăcere.
Bună, Antonela!
Mulțumesc mult!
Da, am ca obiectiv apropiat partea cu proiecții, audierea poveștilor și jocuri interactive(inteligența emoțională), care să-i ajute să comunice între ei mai bine, să gândească, să simtă, să-i stimuleze, să le deschidă ”apetitul” pentru frumosul de pretutindeni; activități care să-i antreneze într-un mod plăcut, altfel.
Da, e grozavă metoda pălăriilor gânditoare, mă gândisem s-o pun în practică și la Clubul de lectură pentru ”copiii” mari! Mulțumesc mult pentru sugestie! Draga mea, orice idee e binevenită, te rog!
Vreau să animăm acest Club, vreau ca această activitate să fie ALTFEL pentru copii, ieșind din sfera tradiționalului și s-aducă plus valoare pentru ei, să fie o activitate așteptată cu mult, mult drag!
Cum am realizat acest Club? Telefonul fără fir funcționează minunat! Copiii din vecini, colegii de școală ai băiatului meu, copiii de la un afterschool, unde am organizat prima întâlnire. Oricum, vreau să formez grupe pe vârste, nu mai mult de 10 copii într-o grupă și în interior echipe împărțite pe abilități.
Draga mea, te rog, te așteptăm la Club cu idei!
Antonela, mi-ar face o deosebită plăcere să ne întâlnim! Cine știe, am visat cu cei mici, gândindu-ne la plimbările Clubului de lectură prin alte orașe(fac ce fac și revin la starea mea de visare și idealism!), întâlniri cu alte cluburi de acest gen, întâlniri cu alți copii de vârsta lor! …Pas cu pas, pași mărunți, dar siguri, nu?… Ce zici?…
Te așteptăm la Clubul nostru de lectură, draga mea!
O zi minunată, Antonela!