Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Clubul de lectură și continuitatea…

Educația în masă se face prin intermediul lecturii. Nu toți au timpul necesar să participe la cursuri, nu au banii necesari să continue studiile, nu au atitudinea și starea de spirit necesare pentru a continua, în schimb, cei mai mulți dintre noi, vor și pot să citească – în autobuz, în metrou, în sălile de așteptare, în saloanele unor spitale, ulterior, să împărtășească cele asimilate, să interacționeze, prin dreptul la opinie și comentarii…

Speranța și încrederea nu mai sunt piloni ai vremurilor…volumele de dezvoltare personală și cele motivaționale sunt o completare a eului interior, un răspuns la întrebările capcană și la subiectele tabu…

Citește și acționează – aceasta e formula vieții simple!

Asta facem la cele 2 cluburi de lectură(pentru copii și pentru adulți).

Fiecare dintre noi,  o recunoaștem sau nu,  are nevoie de un imbold, un sprijin, o chemare, o îndrumare, care, de cele mai  multe ori, o găsim în lectură. Emoții, chemare, pasiune…acestea sunt mizele lecturii …și mai multe șanse de-a regăsi un dram de înțelepciune…

Cititul e călătoria minții…

 

Clubul de lectură pentru copii, ”terapia” condițională și conjuncturală, este locul unde copiii sunt ei înșiși, uitând de reguli, dar  clădind și dezvoltând principii.

Citim împreună, punem în ”scenă” prin mimă și pantomimă, interpretăm personajele în altă manieră decât clasica, schimbăm firul poveștii, schimbăm suflul, starea, cotidianul, ducând acasă, la părinți zâmbet, bunăvoință, ”arome de măr și scorțișoară”(când sunt triști, împreună, ”testăm”, cu puterea inimii,  diverse arome plăcute, care ne încântă simțurile și ne aduc bucuria în priviri).

E minunat acest test al simțurilor! Un test al prieteniei, al imaginației, al cântecului, unde muză ne este tristețea!

 

Facem reprezentări grafice cu evoluția clubului nostru si analizăm cum, cât și-n ce mod putem strânge totul și forma comunitatea prin intermediul lecturii.

Lectura:
– contribuie la crearea unei relaţii strânse între copii şi adulţi;
– ajută la dezvoltarea capacităţii de exprimare, a memoriei şi a creativităţii;
– îi expune pe copii la cuvinte noi şi îi învaţă structura gramaticală corectă a limbii;
– îi ajută să înveţe să gândească şi îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare;
– îi ajută să înveţe mai uşor şi să aibă succes la şcoală;
– îi învaţă valori morale;
– previne excesul de televizor sau calculator;
– ajută la crearea dorinţei de cunoaştere şi de a învăţa pentru tot restul vieţii.

 

Lectura înseamnă dezvoltarea  creativității, conexiuni, stimularea analitică, cognitivă și emoțională, împletirea celor două emisfere cerebrale.

 

Lectura prin joc.

Lectura prin mimă și pantomimă.

Lectura prin socializare, maniere, reprezentare.

Lectura cuantificată, în tabele matematice, scara valorilor, piramida lui Maslow.

Lectura înseamnă cultură, un ”periplu” prin viață, determinând singuri, fără probleme balanța, înclinând-o spre partea binelui, a exemplului, a frumosului.

Lectura ne ajută să combină în mod util și plăcut IQ-ul cu IE –ul.

 

Clubul de lectură pentru copii își propune ca prin PUTEREA EXEMPLULUI  să descopere abilitatea pentru a citi cu dragoste, a călători prin lumea cărților, a forma competențe, piste de lansare pentru viitor, a fi apartenent comunității, a ști să formezi comunitatea, a oferi neconiționat.

Nu e o utopie să fii bun, ci e utopic să nu poți defini prin propriile exemple binele și bunătatea!

Clubul de lectură pentru adulți este un refugiu din cotidianul financiar și încărcat al ”abundenței” sociale, economico-financiare. Suntem adulți diferiți, din medii diferite, cu trăiri diferite, dar cu un punct comun-lectura. Da, poți forma o comunitate pe baza lecturii! Poți dezvolta un nucleu, poși forma competențe și chiar descoperi abilități, de prea mult timp ”ascunse„ în hățișul unui cotidian prea alert, social vorbind.

Dacă mângâi inima și sufletul, mintea ți-e prietenă, dacă creezi un liant între cele 3, atunci, poți spune că ai totul! Asta facem prin lectură,  terapie prin lectură!

 E aatât de plăcut să pornești pe firul poveștii, să faci asocieri, conexiuni și să dai un alt sens decât cel pe care l-ar da 99 % dintre persoane…așa apar soluțiile pe termen lung… așa învățăm că zâmbetul nu e o armă, ci deschizătorul de drumuri,. că  nu toți cei din jurul nostru ne vor răul, că ideile mici nasc lucruri mărețe, că prietenia înseamnă noblețe….

 

Așa suntem la cele 2 cluburi de lectură, astea sunt vorbele, faptele, imaginile duse mai departe de comunitatea formată prin intermediul cărților.

 

Vă doresc o zi minunată!

Sunteți invitații  noștri la Club, fie că ne vizitați la propriu sau virtual.

Copiii adoră persoanele noi venite în club și ”țes” povești minunate… Fiecare persoană venită în club are parte de propria poveste…pusă la dispoziție de copiii noștri! 🙂  În funcție de cum vă simt, percep, vă recepționează printr-o poveste!!!

Vă așteptăm!

October 10, 2013 This post was written by Categories: CLUBUL DE LECTURA Tagged with:
10 comments

10 Responses to “Clubul de lectură și continuitatea…”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)