Clubul de lectură online
Cu plăcere, am remarcat că grupul nostru de la Clubul de Lectură se mărește. Suntem încântați!
E plăcut
, diferit de cotidianul fiecaruia dintre noi! Alegem – de comun acord – o carte/un titlu, împărțim impresii și facem incursiuni prin viață, momente din viață, familie, prietenie, dragoste, legăm noi prietenii, ne delectăm, făcând ceea ce ne place, stimulează.
Cum arată o întâlnire?…
1. Cartea aleasă-dezbatem, impresii pro/contra, emoțional, cognitiv…fiecare din punctul lui de vedere, libertatea cuvântului.
2. Fiecare dintre noi are pregătită o altă carte, dragă inimii, despre care vorbește.
3. Teste psihologice, jocuri interactive, care ne detașează complet din sfera cotidianului…
4. Un ambient plăcut, se bea un ceai/ o ciocolată caldă, se ascultă muzică, se vizionează pelicule îndrăgite…
Sperăm să creăm un ambient cald și relevant unei activități/pasiuni del genere, dragii mei și la Clubul de lectură virtual(online)!
V-aștept cu drag, în număr cât mai mare la Clubul de lectură virtual.
Pentru data viitoare, ce-ați spune de ”Marile Speranțe”(Charles Dickens), o carte dragă inimii voastre și-un volum de dezvoltare personală/motivațional(””(Tom Rath&Donald O. Clifton)?
Aștept cu mare interes feedback-ul vostru!
Pe curând, dragii mei!
Lectură plăcută!
Ce ziceți, Anca, Antoaneta, Antonela, Claudia, Imaginecontinua, Inaeh, Ioana, Roxana, Simona, Vavaly, Vienela, Amirale, Thury, ne ”revedem” virtual la Clubul de lectură pe data de 14 ianuarie sau 21 ianuarie?
Cu drag,
P.S. Cine are ca pasiune lectura, este invitatul nostru!
Cine este din Piatra-Neamț, este binevenit și la Clubul de lectură fizic, care se organizează la fiecare două săptămâni, într-un ambient plăcut și-un anturaj minunat!
Bună să-ţi fie ziua, dragă Cristina! Cu puţină întârziere faţă de data stabilită, mă prezint la “datorie”. Din punctul meu de vedere , “Marile speranţe” de C. Dickens nu este una din cele mai mari cărţi ale literaturii englezeşti. Oricine ar trebui însă să o citească. Când o lecturezi pentru prima dată, te captivează povestea ei, misterul care planează asupra sfârşitului, te identifici afectiv cu personajele, le trăieşti emoţiile, acţiunile, eroul creşte sub ochii tăi, sufletul lui se deschide privirilor tale. Când citeşti pentru a doua oară povestea lui Pip, maturizarea sa fizică şi spirituală, percepţia este alta. Se face prin prisma unui proces complex intelectual şi afectiv. Priveşti dincolo de linia epică a romanului şi surprinzi talentul, ingeniozitatea cu care Dickens zugrăveşte personajele. Vezi spectacolul, comicul, surprinzi subtilitatea, vezi Anglia secolului XIX, estetica acestui roman se dezvăluie, chiar dacă, iniţial, noi ne-am identificat cu Pip şi ne-am răsfoit viaţa odată cu el. Dincolo de analiză, spectaculos sau nu felul în care se regăseşte personajul, mi-e imposibil să cred că, cine a citit-o, nu s-a regăsit în poveste iar povestea nu s-a “mulat” aşteptărilor.
Bine te-am găsit, Antonela! O zi minunată și ție, draga mea!
Da, cum bine-ai spus, e imposibil să nu te regăsești, să nu te confrunți cu multe dintre conjuncturile eroului nostru!
Am citit acest volum în timpul liceului, am privit-o din perspectiva adolescentei care visează cât mai colorat, identificându-se cu dorințele, ambițiile, pornirile emoționale ale personajului principal, Pip; ; am recitit-o în această perioadă, în plină maturitate, din perspectiva femeii optimiste și pragmatice, dar care continuă să viseze …mai puțin colorat și uniform, ce-i drept!
Povestiri, întâmplări dramatice, iubiri, pasiuni mistuite, așteptări…totul pe fondul unei înalte societăți pline de ipocrizie, din care personajul principal, Pip, urma să facă parte în evoluția și creșterea lui…Un contrast între metropola victoriană și satul de unde venea el…
O goană fără încetare după marile speranțe!
Închei cu un fragment emoționant, care conturează pasiunea și idealismul în iubire, pornind de cuvintele doamnei Havisham: “Dragostea adevărată e credința oarbă, umilința fără preget, supunere desăvârșită, încredere și dăruire împotriva ta însuți, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îți dai inima și sufletul întreg, celui ce ți le va zdrobi”.
Astfel era și iubirea lui Pip pentru Estella, o iubire neîmpărtășită de aceasta din urmă, dar o dragoste plină de farmec, melancolie și tăcere!
cu intarziere raspund si eu (scuze)
cartea “Marile sperante” este parte din lectura obligatorie la scoala; am citit-o cu placere la acea vreme, nu pot zice ca este o lectura pe gustul meu….insa, cred ca e bine sa fie citita de adolescenti mai ales pentru a intelege ca exista/au existat si alfel de perioade din viata oamenilor
in esenta, prototipul personajelor este identic cu tiparele de oameni
daca vrei sa o luam altfel….cred ca exista niste tipare de oameni din punct de vedere fizic, psihic….fiecare are parte de propriile experiente si trairi, dar nu se abat cu mult de la tiparul lor
Bine te-am regăsit, Antoaneta! Da, da, ”Marile speranțe” făcea parte din lectura obligatorie la școală! Mai citesc adolescenții de astăzi?!…Sper din tot sufletul să fiu contracarată!
…Tipare…da, s-au schimbat multe, dar cred că lumea, societatea se ”cataloghează”, ”ghidează”…după aceleași principii, rămânând aceleași tipare, diferind ”ambalajul”…
Societatea de atunci versus societatea de astăzi!!!…
Lansez o provocare, că tot se poartă leapșa, provocările, dar las și întrebările la latitudinea voastră…
Nu te putem contrazice, Cristina! Cititul este un fenomen pe cale de dispariţie, elevii din ziua de azi nu mai citesc, pentru că au alte tentaţii mult mai mari, cum este statul în faţa televizorului sau al calculatorului. Nu mai există plăcerea de a lectura, nu se mai citeşte nici măcar lectura “obligatorie”. De ce să citească (dacă tot vorbim aici de )”Marile speranţe” când pot găsi pe internet rezumatul cărţii sau pot vedea ecranizarea?
Eu pregătesc un articol pe tema asta de ceva vreme, însă îl tot actualizez, îl modific, încă zace în ciorne.
Antonela, aștept cu mare interes articolul tău! Te rog, definitivează-l! Îmi plac articolele tale, pentru că se bazează pe educație concretă! Mie, una, îmi sunt utile, pentru că actualizez, completez și conturez problemele de gramatică. Din punctul meu de vedere, gramatica, ca și matematica, stă în vârful creionului și-ntotdeauna mai e ceva de învățat, actualizat!
Spor la treabă, draga mea!