Culorile…sursă de sănătate și frumusețe?
Culorile în viața noastră…
Culorile sunt o sursă de sănătate și frumusețe. S-a vorbit deseori de cromoterapie, s-a demonstrat științific eficacitatea cromoterapiei. Un specialist în materie, Vittorio Blini, afirmă că cercetătorii din acest sector își pun mari speranțe în terapia cu ajutorul culorilor.
”Afirmația mea, susține prestigiosul docent în semiologie chirurgicală, ar putea să pară paradoxală. Și totuși, în lumina a ceea ce cunoaștem, este o realitate convingătoare. În America cercetările și aplicațiile privind Cromoterapia, au luat o mare amploare, având un efect mulțumitor în tratarea afecțiunilor minore ale pielii.
Albastrul e o culoare rece; se folosește în stadiile inflamatorii; scade presiunea sangvină, relaxează, favorizează decongestionarea. Și verdele are un efect relaxant: este util în distoniile neurovegetative, în dezechilibrele nervoase, în maladiile psihosomatice. Cu galbenul se trece în gama culorilor stimulante. Are o acțiune blândă, dar utilă asupra rinichilor, ficatului, splinei, pancreasului, a vezicii și glandelor suprerenale. Portocaliul are un efect stimulant mult mai intens. Este util, în genere, pentru retonifiere, dar eficace, în mod expres, în afecțiunile respiratorii, astm, în spasmele bronhiilor, rinită alergică. Roșul este o culoare stimulantă prin excelență. Stimulează circulația sangvină, secrețiile hormonale,; este util apaticilor, persoanelor atinse de semipareze. Violetul este mai puțin utilizat, deoarece favorizează și crește depresia, dar este prețios pentru capacitatea sa de acțiune stimulantă asupra hipofizei; îmbunătățește performanțele memoriei și ale procesului de învățare, în general; acneea, psoriazisul, vitiligo, precum și alte afecțiuni ale pielii, expuse violetului se ameliorează vizibil.
Culorile au efect curativ prin ele însele. Acționează nu numai când sunt proiectate asupra corpului cu o aparaturtă, dar și când ne expunem lor, așa cum se prezintă ele în natură. Multe persoane obosite, inhibate, depresive, obișnuite a se îmbrăca în culori închise, deprimante, și-au găsit optimismul, recurgând la o îmbrăcăminte în culori deschise, vivace, pozitive. De multe ori, simpatia, antipatia emanate de o persoană se datorează și culorilor hainelor purtate.
În unele cantine de întreprindere ale firmelor americane a fost posibilă economisirea combustibilului destinat încălzirii, zugrăvind pereții în portocaliu; această culoare creează iluzia unei temperaturi mai ridicate decât a celei reale.
Există o explicație științifică a efectelor benefice ale Cromoterapiei?
”Desigur că există, chiar dacă este dificilă ilustrarea ei pe înțelesul tuturor, răspunde profesorul Blini. Culoarea e lumină, adică energie radiată sub forma de unde variabile ca dimensiuni, intensitate și frecvență. A fost demonstrat faptul că pielea omului absoarbe ușor aceste energii și le transportă în profunzimea organismului, cu efecte dintre cele mai diverse. Trebuie să știm doar să le controlăm. Procesul de vindecare cu ajutorul Cromoterapiei este posibil datorită prezenței în piele a unor substanțe speciale – pigmenții care sunt adevărate complexe biologice(melanina, porfirina, flavonoidele, carotinoidele, etc.) Ele potențează funcționarea receptorilor prin absorbția și transformarea unităților energetice cu care sunt iradiate. ”
Cromoterapia era cunoscută în practică încă din antichitate. Medicii egipteni indicau pacienților cristale minerale de diferite culori, în funcție de tipul maladiei de tratat.
Celso, în sec. I, în tratatul ”De Medicina” recomandă cataplasme roșii pe piele, pentru accelerarea vindecării rănilor. Părintele medicinii persane, Avicenna, considera că lumina roșie are efect stimulativ asupra circulației, iar cea verde coboară presiunea sangvină. Cromoterapia, ca știință medicală, a fost fondată de doctorul Edwin B. Babbit, în 1878, în lucrarea de referință obligatorie ”The principles of light and colours”. În secolul nostru, utilizarea culorilor în terapie și diagnostic cunoaște un adevărat salt în diverse școli de psihitarie și psihologie aplicată. Max Luescher a pus la punct un faimos test, adoptat și azi, pentru individualizarea pacienților și alegerea culorilor.
Culorile ne influențează viața de zi cu zi, in bine sau nu, depinde noi, de starea noastră de spirit, de nuanțe și conotații…
În modă, creație, feminitatea exprimată cu ajutorul culorilor, zâmbetul ”necondiționat”, atitudinea. Mediul online, prin multitudinea de web-uri și tehnologia avansând zi de zi, diversifică, alege și nuanțează în funcție de culori. Site-urie, magazinele eonline pentru si cu femei sunt ademenitoare prin pata de culoare. Atracția online este moda: haine femei online, haine de femei, în general.