Drumul vocatiei
E timpul sa deblocam cotidianul, sa deztelenim rutina si sa ne trezim!
E timpul sa-ncepem sa lucram cu noi insine/insene, sa renuntam la mana intinsa, si sa abordam ceea ce e in interiorul nostru!
Suntem, prin natura noastra, creaturi ale obiceiului. In cautarea unei vieti, a unui sens, a unei atitudini, tinem totusi la ZONA DE CONFORT, ne bazam pe rutina, si, mai bine zis, pe modele de viata si gandire. Repet, cum am spus-o de multe ori: roata a fost inventata o singura data!…in schimb, principiile, daca exista, si-ar trebui, daca vrem sa dam un sens vietii, reprezinta puntea spre castig si diferentiere, spre sens! …sa nu uitam si de atitudine, care vine odata cu principiile.
De cele mai multe ori, rutinati, calcam pe poteci deja batatorite, si-avem impresia ca NU AVEM CONTROLUL….astfel, cadem prada unor forte care ne limiteaza, considerandu-ne lipsiti de putere, de decizie, manati de instincte, posibilitatea sa cream sau sa recream realitatea devine de neconceput, ajungand intr-un punct mort, liniar, fara noima si ne inchidem in noi insine/insene, in propriile inchisori mentale pierdem din vedere proprirul potential, al celor din jurul nostru.
” Fiecare dintre noi are propriul lagar de concentrare interior….trebuie sa-i facem fata, cu iertare si rabdare, ca fiinte umane depline! asa cum suntem , asa cum vom deveni!”
Cu aceste cuvinte a inceput Viktor Frankl conferinta Evolution of Psychotherapy, in California, 1990…supravietuitor al Holocaustului, doctor in psihiatrie.
Prin intermediul propriei cautari a SENSULUI suntem capabili sa ne eliberam, pe noi insine/insene din captivitatea unei perspective limitate, sa gasim cheia abilitatilor noastre, a vocatiei.
Vorbeam de existenta principiilor sau formarea lor, conceperea unui plan, de asta avem nevoie pentru a demara, pentru primii pasi in descoperirea sensului si nu e o metafora, e incredere ca totul e posibil, cu incredere si rabdare!
1. Suntem liberi sa ne ALEGEM ATITUDINEA fata de ceea ce ni se-ntampla.
2. Putem sa NE IMPLINIM VOINTA DE SENS, facand cu sens ceva, ce e semnificativ pentru noi, fiind in slujba valorilor si scopurilor semnificative.
3. Putem AFLA sensul in toate momentele vietii, cu atentie si rabdare, creand valoarea.
4. Putem sa ne dam seama cand muncim impotriva noastra.
5. Putem sa ne detasam, privindu-ne de la distanta, putem chiar rade de noi insine/insene.
6. Putem sa ne schimbam focalizarea atentiei, atunci cand ne confruntam cu situatii dificile.
7. Putem sa tindem dincolo de noi insine/insene si sa schimbam lumea.Aceste exemplu de principii apartin lui Viktor Frankl, dupa o lunga si grea confruntare cu viata, sensul, existenta mizera, dar care poate fi un inceput pentru noi, nefiind nevoie sa parcurgem Golgota lui….simtindu-le, experimentandu-le, ne pot conduce spre libertate, la legatura profunda cu propria viata, cat si cu a celorlalti Sa nu uitam, nu suntem singuri si astfel trebuie sa gandim! EU-TU, o relatie care sa duca la respect, iubire, prietenie….suntem ceea ce suntem, rezultatul a ceea ce facem si cream, suntem liante, care pot duce spre succes!
Omul contemporan este amenintat de presupusa lipsa de sens a vietii sale, de vidul existentei dinauntrul sau. Si cand se deschide acest vid? cand devine manifest acest vid, cel mai adesea latent? In starea de PLICTISEALA!!!!!…..trebuie sa depasim stadiul de roboti, sa traim inafara cotidianului rutinat, sa luptam pentru diferente, momente, amintiri diferetiate!…
…..reversul? Nu exista situatie care sa nu contina inauntrul ei samanta unui sens!….
Am inteles, in timp, ca degeaba citim, daca nu punem in practica, nu exersam cele citite….traite, simtite, intrepatrunse….nu discutam trairile respective cu cei din jurul nostru! …..valoarea neconditionata a umanitatii….factorul uman, fiinte umane unice!
Astfel, facand acesti primi pasi, ne inscriem pe un drum al descoperirii de sine….