Educație financiară pentru copii
Iubesc copiii, e clar! Sunt inocenți, sinceri și frumoși!
Le apreciez flerul, inteligența emoțională și atitudinea, sunt minunați micuții!
Îmi pare rău că noi, adulții, nu-i impulsionăm mai deloc în a lua atitudine în acest cotidian alert, în lumea banilor, pentru că am observat că le-ar plăcea foarte mult să cunoască, să înțeleagă acest mecanism!…
De ceva timp, organizez cursuri pentru copii de ”Educație financiară” și pot afirma că sunt superbi! Sunt doritori de căutat soluții, ba chiar au succes din plin, găsindu-le pe cele viabile, știu să economisească, învață repede și au mințile proaspete, deschise pentru oportunități.
Am simulat fel de fel de conjuncturi, au fost extraordinari, atenți la detalii, vigilenți, dar în măsura minunată, nu cea în care intervine panica, iar negativismul este pionul number 1…
Optimiști, serioși, calmi, combinând extraordinar zâmbetul cu privirea de vultur…
Am schimbat impresii, am făcut diagrame, am realizat statistici și-au înțeles că banul ”Nu-i ochiul dracului”, ci o măsură a valorii…de cele mai multe ori… Că banii sunt parte integrantă din viața noastră, că noi îi facem, nu ei ne conduc existența, că suntem stăpânii banilor, nu sclavii lor.
După modulul de ”Educație financiară”, având o bază, pornind de la istoricul banilor, parcursul acestora, studiind noțiunea(teoretic și practic, prin simulări), găsind soluții(individuale și la nivel de echipă), vorbind despre nevoi-dorințe, economisire și investiții, vom urma și alt modul ”Micul antreprenor”, unde vom studia banii și buzunarele noastre…cum să-i producem; cum să transformăm valoarea în bani, cum să fim stăpânii banilor.
Au înțeles că banii=energie, banii=valoare, că banii sunt energie în mișcare.
Am studiat banul, pentru a-l înțelege, pe mai multe nivele: financiar, economic și spiritual.
Sunt multe de spus despre bani, copii, continuitate, important e să nu aveți temeri, emoții când abordați acest subiect cu cei mici. Sunt deschiși, veți fi surprinși cât pot fi de atenți, câte pot înmagazina, înțelege, dacă le acordați atenția cuvenită și timpul necesar!
Primul pas: luați-i la cumpărături și căutați răbdarea necesară pentru a vă sfătui.
Al doilea pas: diferența dintre nevoie și dorință. Să nu le spuneți: ”Nu avem bani, nu ne putem permite!” Catalogați nevoile și dorințele…
Învățați-i să economisească, arătați-le, fiți Dvs. exemplul lor!…
Pe data viitoare!
S-aveți o zi productivă!
Primul exemplu sunt părinții!