Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Emisfere cerebrale și arome îmbietoare

creierulcreierul1E plăcut să gândești visând, e plăcut să mănânci ceea ce-ai gătit visând !

Yammy, mi-e dor de-o delicatesă, de-un tort de ciocolată cu  arome de migdale și alune de pădure prăjite, de sosul caramel, ce-mi însiropează mintea…

Îmi place să mănânc, ador bucătăriile ce-mi încântă papilele gustative, nu-mi prea place să gătesc, iubesc creativitatea, sunt analitică când conjunctura o cere și militez pentru zâmbet!

Astfel mă definesc când   combin arta culinară și conduita!

Nu știu cum, dar astăzi când spun  arome îmbietoare, mă gândesc fără nonșalanță la emisfere cerebrale…

Știm foarte bine că nu folosim la parametri ”normali” capacitatea creierului, ci doar în proporție de 8%.

Am mai spus-o și altădată, dar repet: creierul uman este alcătuit din 3 părți: arhicortexul şi cele două emisfere, stângă şi dreaptă, ale neocortexului. În emisfera stângă se regăsesc raționalul, gândirea abstractă, analiticul de care aminteam ceva mai devreme, iar în emisfera dreaptă regăsim creativitatea, intuiția, reversul analiticului.

 

Cu părere de rău, dar ”ținem cu dinții” de partea stângă, o ridicăm la rang înalt, o promovăm și milităm din plin pentru ea, printre copiii noștri, în comunitate.

 

Emisfera stângă este întreținută, conturată și prin sistemul nostru educațional.

Atunci când ne naștem, cele două emisfere lucrează independent, dar cu forțe egale. Copiii, prin joacă, activități, gândire, interacțiune, ne-au arătat că posedă o activitate intensă și profundă a emisferei cerebrale drepte. Copiii sunt intuitivi, au o imaginație debordantă(așa cum le-o reproșăm de multe ori!), sunt împrăștiați, nu au noțiunea timpului( noțiunea de timp este o caracteristică a activității cerebrale stângi), sunt vizuali, cantanți,  sunt ALTFEL decât noi, adulții.

Dar pe parcursul primilor 10 ani de viață, aceste calități și caracteristici ale emisferei cerebrale drepte sunt sursa pedepselor, reproșurilor, criticilor adulților, fie cadre didactice, părinți, comunitate.

Logica fără intuiție și legături nu e nimic! Împletirea activităților celor două emisfere e importantă. Cognitivul fără emoțional e 0(zero)!

Dragi părinți, nu criticați atitudinea ALTFEL a copiilor voștri,  păstrați și împletiți imaginația și logica. Armonia activităților cerebrale(drepte și stângi) înseamnă totul: performanță, socializare, încredere, da, ARMONIE deplină!

Ce arome îmbietoare: logică și creativitate! O împletire a ”simțurilor” și ”palpabilului”…

July 23, 2013 This post was written by Categories: COMUNICARE SI NU NUMAI... Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)