Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Factorul Latte și Dublu Latte

Nu contează cât de mult câștigăm, contează cât de mult cheltuim.

Independența financiară e visul oricăruia dintre noi, asta e clar, indiferent de trăiri, alegeri personale și profesionale.

De-a lungul anilor, din experiență, cărți, seminarii, practică, exerciții, am văzut, desprins și deprins că oricât ar crește venitul, tot nu poți fi independent financiar dacă nu ai grijă la cât cheltuiești.

Cei mai mulți dintre noi, din păcate, cu cât au venituri mai mari, cu atât cheltuie mai mult și se îndatorează pe măsură.

Astfel, autorul David Bach, creatorul seminarelor Finish Rich, contextual venituri-cheltuieli-datorii, Triunghiul Bermudelor în finanțe, a conceput Factorul Latte.

Fii atent la lucrurile mici pe care dai banii zi de zi și să vezi dacă ai putea să redirecționezi banii către tine. De exemplu, poți pune bani deoparte 5-10 lei pe zi pentru viitorul tău, în loc să-i cheltuiești pe o cafea extravagantă.

Deci, grijă la mărunțișuri! S-ar putea ca acel mărunțiș să-ți schimbe viața!

Voi continua cu o poveste de succes despre Factorul Latte, din volumul lui David Bach, Poți face avere, chiar dacă începi mai târziu:

Dragă David,

Mai auzisem despre cheltuirea unor sume uriașe pe lucruri mărunte, dar până să-mi prezinți tu situația, nu am realizat niciodată ce risipă de bani făceam.

Uite, de exemplu, azi eram în întârziere la muncă,a șa că n-am avut timp să iau micul dejun acasă(ceea ce se întâmplă de cel puțin 3 ori/săptămână). MI-am cumpărat o gogoașă cu cremă de brânză, o cafea și o sticlă de apă.

Prețul total pentru micul dejun: 5,65 $.

Din aceleași motive descrise mai sus, mi-am cumpărat meniul special la prânz, la muncă, inclusiv o băutură.

Prețul total pentru masa de prânz: 7,50 $.

Acum mănânc și stau să mă gândesc ce-ar fi fost dacă mi-aș fi luat pachet de acasă. Aș fi economisit 13 $ până acum, azi!

Asta înseamnă cel puțin 10 $, pe care i-aș fi putut pune într-un plan de pensie.Cu siguranță merită să te trezești cu câteva minute mai devreme dimineața, dacă asta înseamnă un milion de dolari obținuți mai târziu.

Mulțumesc,

Nancy Ocampo

LOs Angeles, CA

Știu, cititorule, vei spune că-i de peste ocean, că nu se potrivește cu pătrățica noastră, că e România, nu America. Indiferent că-i America, Franța, Anglia, România, se potrivește raționamentul!

Factorul Latte și factorul Dublu Latte, 2 concepte pentru noi toți, indiferent de țară.

Factorul Latte ne face o analiză a mărunțișului scăpat printre degete, iar Factorul Dublu Latte ni-l arată pe cel fix, da, mărunțișul fix, considerat neesențial, ca abonamentul la sală, abonamentul la HBO/HBO GO, abonamentul la un telefon sofisticat, etc. Da, extravaganțele fixe, pe care le considerăm inofensive.

Controlează-ți cheltuielile și totul devine mai ușor!

Să nu uităm că puțin cu puțin se adună, economisind cu răbdare și pe termen lung.

Mai puțin e mai mult decât NIMIC!

Din păcate, mulți oameni supraestimează posibilitățile lor financiare pentru un an și subestimează realizările lor financiare pentru 10-20 ani.

Da, să economisim, să gândim pe termen lung.

Poți economisi mai repede, descoperindu-ți Factorul Dublu Latte și tăind cheltuielile fixe neesențiale, așa cum am mai spus-o.

Determină-ți Factorul Latte:

Câți bani cheltuiești zilnic? Scrie! Negru pe alb face diferența!

Notează și taie de pe listă. :))

Controlează-ți Factorul Latte și Factorul Dublu Latte, pune deoparte bănuți la care nu te gândeai vreodată că pot fi economisiți!

Nu spune nimeni să nu trăiești, să nu te bucuri de simplitate!

Bucură-te de simplitate cu simplitate, economisind pic cu pic.

Nu renunța la dorințe, dar lista dorințelor să nu fie de 2-3 ori mai mare decât cea a nevoilor. :))

Spor la economisit!
Aboneaza-te la NEWSLETTER si intra in comunitatea FEMININ+!Marketing by

April 21, 2020 This post was written by Categories: Educație financiarăUncategorized Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)