Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Femei cu ”armuri”, dincolo de bariere…

Femeia e acel ceva între mistic, sensibil,  provocator, dulce-acrișor  și plăpând… E un rol, un joc, o pală, un vis, o adiere,  un abis,  o atitudine, căreia nu-i știi începuturile, darămite  încheierea!…

Femeia a luptat cu prejudecățile, mai luptă încă, deși mulți nu recunosc asta… luptă cu idealurile, împlinirea acestora, care de multe ori nu  coincid cu ale celorlalți…e  puterea dincolo de limite, e voia dincolo de nevoie, e viața însăși dacă-i dai crezare și-aștepți cu zâmbetul pe buze răspunsul ce va să vină!…

 

Femeia a știut să ridice privirea, să plimbe mâna rătăcindă a neștiutorului, să creeze dincolo de noapte, să spere și să clădească…

De cele mai multe ori, inventatorii au fost bărbați, iar numele lor încă flutură cu mândrie pe buzele noastre. Astăzi îmi îndrept privirea, mintea și inima spre câteva femei care-au dat istoriei  invenții mai mult sau mai puțin trăsnite, celebre, utile, inutile chiar…

Mary Anderson –  femeie care-a inventat  primul ștergător de parbrize. În noiembrie 1903, Mary Anderson a primit patentul pentru un dispozitiv care putea curăța zăpada, apa de ploaie și zloata de pe un parbriz, folosind o manetă aflată în interiorul mașinii.

maryandreson

Vreți să știți conjunctura acestei idei?

In timpul unei vizite la New York, in SUA, Mary a observat că șoferii acelor timpuri erau nevoiți să deschidă ferestrele mașinilor, atunci când ploua, pentru a reuși să vadă drumul. Astfel, ea a conceput un dispozitiv, ca un braț, care să poată fi acționat din mașină, cu ajutorul unui levier.

 

Știați că?

Ștergătoarele  de parbriz au devenit echipament standard  pe mașinile americane, începând cu anul 1916?

 

Rachel Fuller Brown și Elizabeth Lee Hazen – primul antibiotic antifungic – nystatin:

nystatin

Medicamentul, patentat în  anul 1957, era folosit pentru a vindeca o sumedenie de infecții fungice cu efecte devastatoare și pentru a contrabalansa efectul medicamentelor antibacteriale.

Interesant este că cele două au donat toate veniturile de pe urma invenției lor – peste 13 milioane de dolari – Corporației non-profit pentru studiu academic avansat.

Drept recunoaștere a contribuției lor la dezvoltarea medicinei, Rachel și Elizabeth au fost incluse în Hall of Fame-ul Inventatorilor, în  anul 1994.

Marie Curie     a descoperit Radiumul și Poloniul.

marie-curie1

Poloneza Marie Curie a trăit intre anii 1867 și 1934 și a fost preocupată de fizică și chimie. Împreună cu soțul său, Pierre, ea a descoperit două noi elemente radioactive și a studiat razele X pe care acestea le emiteau. Ea a descoperit că proprietățile razelor X erau capabile să distrugă tumorile, astfel că până la sfârșitul Primului Război Mondial devenise – probabil –  o femeie cunoscută în întreaga lume.

Pentru activitatea sa, Marie Curie a primit Premiul Nobel pentru fizică, în anul  1901, și pe cel pentru chimie, în  anul 1911.

Știați că…

Marie reușea să uimească, încă din copilărie, cu memoria ei fantastică? Ea a învățat să citească, înainte de a împlini patru ani. Din cauza situației financiare a familiei sale, Marie s-a angajat ca guvernantă, la vârsta de 18 ani, ajutându-și sora să-și continue studiile din câștigurile sale. Ulterior, sora sa i-a întors sprijinul, iar Marie a urmat cursurile Universității pariziene Sorbona.

Paradoxal, descoperirea a fost cea care a ucis-o? Din cauza repetatelor expuneri la materiale radioactive, ea a murit de leucemie.

Josephine Cochran este  inventatoarea mașinii de spălat vase

josephine

În anul 1886, Josephine Cochran spunea: “Dacă nimeni nu are de gând să inventeze o mașină de spălat vase, o voi face eu!”. Și așa a făcut, iar șapte ani mai târziu, la Expoziția Mondială a și prezentat-o.

Desi era un dispozitiv revoluționar, până în  anul 1950, doar hotelurile și restaurantele au folosit masiv invenția ei, consumatorii casnici așteptând mai bine de jumătate de secol până să consimtă utilitatea aparatului.

Temple Grandin – o poveste emoționantă:

temple

Tot ce vă voi spune despre Temple Grandin este că a revoluționat zootehnia prin dispozitivele ei destinate creșterii și sacrificării animalelor. Născută cu autism, Temple s-a luptat cu prejudecățile societății, o dată ca femeie și-a doua ca sănătate mentală și conjunctură patologică, dar  a răzbit, povestea ei vibrantă putând fi urmărită în pelicula cu același nume;  o peliculă de excepție,  în care excelează în rolul lui Temple actrița Claire Danes.

Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel (19 august 1883 – 10 ianuarie 1971) este considerată una dintre cele mai mari nume din lumea modei, alături de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci.

coco
Stilul acesteia a fost revoluţionar pentru anii ’20: a creat nu doar haine noi şi o noua marcă, ci un adevărat stil de viaţă. Designerul vestimentar a creat mai ales pălării şi, doar după câţiva ani, a început să realizeze tipare pentru haine. Mai apoi, s-a decis să creeze genţile gigant, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), încălţăminte bicoloră, ceasuri unisex şi bijuterii. Coco Chanel a fost una dintre  primele femei care a îmbrăcat pantalonii;  a încălcat reguli și-a stârnit controverse și polemici.

Trecutul acestei femei puternice a exercitat o atracţie şi pentru cinematografie. Două filme recente – “Coco Before Chanel”, care are drept sursă de inspiraţie povestea de dragoste a modistei cu Arthur “Boy” Capel, plus câteva flirturi cu nişte baroni, şi “Coco Chanel & Igor Stravinsky”, care valorifică relaţia franţuzoaicei cu compozitorul rus – sunt mărturii ale interesului arătat de cineaşti acestei figuri legendare . Tot de curând, s-a reeditat şi cartea “Coco Chanel: The Legend and the Life” (“Coco Chanel: Legendă şi Viaţă”), de Justine Picardie, ilustrată de Karl Lagerfeld.

O lucrare controversată despre Coco Chanel, creatoare de modă a secolului XX,  semnată  de Lisa Chaney,.  Volumul o prezintă pe Chanel drept o consumatoare de opiu, bisexuală, şi care ar fi avut relaţii cu un spion nazist.

Cartea, intitulată “Coco Chanel: Viaţa intimă”, prezintă scrisori şi documente deloc cunoscute publicului larg, menite să ofere o altă perspectivă asupra sexualităţii franţuzoaicei.

Atitudinea deschisă a vedetei faţă de bisexualitate, aventura cu “pe-atunci-căsătoritul Salvador Dali”, povestea de dragoste cu Hans Günther von Dincklage, care ar fi fost spion nazist, obiceiul divei de a consuma droguri, sunt numai câteva din picanteriile pe care Lisa Chaney le prezintă în “Coco Chanel An Intimate Life / Coco Chanel: Viaţa intimă”.

“Biografia este scrisă după ce am descoperit câteva scrisori ale lui Coco, care răspund tuturor întrebărilor noastre. În acele scrisori este detaliat consumul de droguri şi aventurile lesbiene. De asemenea, din ele am aflat şi despre iubitul ei, Hans Günther von Dincklage, care s-a dovedit a fi un spion nazist”, explică autoarea volumului, Lisa Chaeny.

“Dezvăluirea unei existenţe uimitoare, acestă biografie remarcabilă arată cum, mai mult decât orice alt designer din istoria modei, Chanel a devenit sinonimă cu un stil rebel şi progresist”, promit şi editorii cărţii (Editura “Penguin”), citaţi de The Huffington Post.

 

Acestea sunt câteva figuri ale unor femei care-au însemnat CEVA în procesul schimbării, care și-au pus amprenta, care-au stabilit limite și-au trecut dincolo de barierele impuse de clasa dominant masculină…și-au reușit să se impună!

Cunoașteți alte femei  remarcabile? Vă rog, sunteți invitații mei! Cât mai multe opinii, cât mai multe soluții și idei, care s-aducă emoția, sensibilitatea, forța, frumusețea femeii în prim plan!

 

 

 

 

 

May 13, 2013 This post was written by Categories: COMUNICARE SI NU NUMAI... 9 comments

9 Responses to “Femei cu ”armuri”, dincolo de bariere…”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)