Fiica risipitoare s-a intors :)
Dragii mei,
Incep in forta!! Azi vreau sa va povestesc putin despre AFINE – YAMMY!!! 🙂
Eu sunt de-a dreptu’ indragostita de aceste fructe nobile, adevarate bombe de antioxidanti :). Le savurez cu pepene galben, banane, zilnic!! Ba chiar mai mult : din dorinta de a ma bucura de gust si de calitatile lor nutritive cat mai multe luni… azi am pus cateva kilograme la congelator ….si … cateva kilograme(doar 4), le-am asezat frumos ( conform foto )peste cateva straturi de zahar, sa fac… ghici, ce? 🙂 Hmmmm…sa fac o minunata afinata, dragilor !
Si acum, sa aruncam o “mica” privire mai profunda asupra lor, pentru a vedea de ce sunt atat de pretioase ( mai pretioase, decat MY PRECIOUS ). 🙂
Fructele sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fribre, vitamina A, B, C, E etc, tanin, ericolina, flavonoizi, pectine, mirtilina, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic), glucochinina, anticianina. Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, flavonoizi”.
Datorita antioxidantilor, devin prieteni de nadejde in lupta impotriva afectiunilor cardiovasculare (flavonoidele protejeaza peretii vaselor sangvine, astfel imbunatatindu-se circulatia cardiovasculara ).; ajuta si imbunatateste circulatia cerebrala, prevenind pierderea memoriei de scurta durata si semnele de imbatranire cerebrala.
Prin continutul de tanin, frunzele si fructele acestui arbust au proprietati astrigente si sunt un bun antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala si antidiareica. De asemenea, au proprietati hipoglicemiante (li se mai spune si “insulina verde” , datorita unui compus numit GLUCOCHININA, despre care cercetatorii spun ca reduce nivelul de zahar din vasele de sange, astfel reducandu-se dependenta de insulina; sunt exceptionale pentru un pancreas suferind) si antihelmintice, adica distrug viermii intestinali.
Dragele de ele 🙂 , AFINELE ..contin vitamina A si C care in combinatie cu pigmentul antocianina imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos
Sunt alcalinizante :). ( intr-un articol viitor, voi dezvolta importanta valorii pH-ului alimentelor ).Aciditatea şi alcalinitatea alimentelor si nu numai, se măsoară în pH, o scală de valori între 0 şi 14. La omul sănătos, pH-ul mediului intern al sângelui este 7,46. Excesul aciditatii din organism , afecteaza insasi viata , viata celulelor din corpul nostru, calitatea lor. In concluzie, INAMICUL – ACIDITATEA este cauza imbolnavirilor si bolilor.Acidul provine dintr-o alimentatie proasta, care consta un exces de carne si grasimi saturate. Efectele dezechilibrului pH-ului sunt numeroase: de la aciditate gastrică însoţită de reflux gastroesofagian, dureri stomacale, gastrite, ulcere până la predispoziţie la alergii, imunitate scăzută, dureri de cap, piele uscată, osteoporoză, artrită. O influenta majora o are si starea noastra psihica; emotiile negative, precum tristetea, depresia, furia, blocheaza organe ca ficatul sau(si) intestinele, impiedicand astfel buna lor functionare.
ATENTIE: FEMEILE, prin natura lor, au un profil biochimic de tip acid !!!!!
DIETA:
Alimentele „negre” sunt foarte bogate în luteină, flavonoide, vitamine, minerale, fibre şi substanţe care activează metabolismul şi viaţa celulară şi sunt un adevărat miracol pentru sănătate. Nutrienţii din legumele şi fructele mov scad îmbunătăţesc digestia şi absorbţia de calciu.
Afine: calorii 57, proteine 0.7, lipide 0.3, carbohidrati 14.5, fibre 2.4/ 100g de fruct.
Asa cum spuneam mai sus, datorita GLUCOCHININEI, nivelul zaharului din sange scade, in consecinta si producerea cantitatii de insulina ( hormon responsabil pentru stocarea surplusului de grasime).
Afinele fac parte din alimentele care contin calorii negative.
Caloriile ”negative” sunt acele calorii care ard mai multă energie în timpul procesului de digestie decât numărul de calorii pe care le conţin chiar ele, ajutând astfel la diminuarea ţesutului adipos. Cu o alimentaţie bazată pe fructe şi legume, să putem slăbi repede şi sănătos, deoarece îi oferim organismului cantitatea necesară de vitamine, minerale şi fibre. În plus, o alimentaţie bazată pe alimente cu „calorii negative” este o modalitate sigură de a elimina toxinele din organism, ca şi în cazul unei cure de detoxifiere.
si eu iubesc afinele!!!! si fac un cheesecake delicios cu ele 🙂
Buna, Magda. Ma bucur sa vad devoratori de afine :). Sunt foarte bune si in prajituri, dar eu am grija la combinatii, pentru ca sunt permanent la dieta. Dupa cum bine se stie, combinatiile alimentare ( un articol despre care vom discuta) pot reduce efectele curative ale unor alimente pretioase. Oricum, m-as “risca”cu o bucatica mica de prajitura de la tine!!!! 🙂