Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Henric al VIII-lea și soțiile sale – Cea bună, cea rea și cea slută

henric al 8 leasotiile lui henric al 8 leaA fost odată ca niciodată un rege pe nume Henric. Avea o soție, ba nu una,  ci șase.

Interesul publicului pentru istoria celor șase soții ale lui Henric al VIII-lea, s-a îndreptat către prima parte: cauzele sentimentale, politice și religioase care au dus la divorțul de Catherine de Aragon, prima soție,  și ruptura cu Sfîntul Scaun; povestea tragică a Annei Boleyn, mai întâi amantă, apoi cea de-a doua soție,  adorată și apoi învinuită de adulter și decapitată; moartea celei de-a treia soții, Jane Seymour, cea care a reușit acolo unde celelalte două soții dăduseră greș: după 16 luni de căsătorie i-a dăruit regelui moștenitorul dorit, triumf pe care l-a plătit, însă, cu viața.

S-a așternut tăcerea, iar peste cei 2 ani de la moartea lui Jane au reprezentat o pauză, cât și o schimbare calitativă în viața lui Henric. Pentru a depăși această stare,  regele a  înlocuit necazul cu opereta, iar istoria cu clevetelile de la Curte.

Ultimele 3 căsătorii ale regelui au durat, în total, mai puțin de 6 ani, toate fiind anoste, insipide, iar cele 3 regine, mult mai neînsemnate decât primele 3, atât ca origine, cât și ca bogăție.  Niciuna n-a dat moștenire vreunui moștenitor, niciuna nu era sprijinită de rude care s-ar fi putut război cu Anglia pentru a cere satisfacție, așa cum era gata să facă Carol Qiuntul pentru a apăra onoarea Catherinei de Aragon.

La moartea lui Jane Seymour, văzând durerea sinceră a regelui ( aceasta a fost, de altfel, singura soție pe care Henric al VIII-lea a jelit-o), mulți supuși credeau că șirul căsătoriilor a luat sfârșit. Oricum, regele împlinise 46 ani, iar în secolul al XVI-lea această vârstă era considerată înaintată. Dar supușii s-au înșelat atunci când au crezut că regele va rămâne singur.

Astfel, în timp ce trupul îmbălsămat al sărmanei Jane, acoperit de-un giulgiu aurit, purtând coroana pe cap și toate bijuteriile regale, era expus pe catafalcul din sala tronului din Hampton Court, ambasadorii englezi făceau demersuri pentru a pregăti următoarea căsătorie a regelui.

Vom aminti următoarele 3 soții ale regelui Henric al VIII-lea:

Anne de Cleves, Catherine Howard, Catherine Parr.

Adevărul e că, de obicei, poveștile se opresc la primele 3, chiar dacă și celelalte 3 soții(Anne de Cleves, Catherine Howard, Catherine Parr) ar merita să fie amintite.  Ne vom asuma acest ”risc”! Toate 3 și-au făcut apariția, pe rând, în ultimii șase ani de viață ai regelui: Anne de Cleves pe care pictorul curții a zugrăvit-o mult mai frumoasă decât era în realitate, Catherine Howard care, asemeni verișoarei sale, Anne Boleyn, a fost executată sub acuzația de adulter și Catherine Parr, care a devenit adevăratul sprijin al suveranului.

 

Aceasta este istoria romanțață a celui care a fost Henric al VIII-lea (1491-1547) al Angliei, al doilea monarh al Casei Tudor.

 

 

July 22, 2013 This post was written by Categories: DE LA LUME ADUNATE...CURIOZITĂȚI Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)