Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Margaret Mitchell, între adevăr și ficțiune I

margaretPe_aripile_vantului_filmÎntre adevăr și ficțiune – Cine e  Rhett Butler și cine Scarlett O”Hara –  Margaret, o fiică a Sudului – între liniștea familiei și aventură – la mai mult de o jumătate de secol după ”Pe aripile vântului”.

”Când cu peste 50 ani în urmă, apărea ”Pe aripile vântului”, roman care avea să-i aducă autoarea celebritatea, Margaret Mitchell se prezenta publicului ca o femeie casnică și liniștită. Așa a intrat și-n legendă: scriitoare a unei singure cărți, creatoarea unei dintre cele mai frumoase povești de dragoste a secolului XX.

Dar adevărul este cu totul altul. Mitchell nu era deloc cum credea marele public, o scriitoare diletantă, de o excepțională fantezie. Ea lăsa în urmă o strălucită carieră de ziarist, iar în romanul său,  Mitchell nu inventase nimic, dragostea dintre Scarlett O”Hara și Rhett Butler din ”Pe aripile vântului” fiind, de fapt, propria ei viață.La 17 ani, Margaret se îndrăgostește nebunește de un bărbat fascinant, care o corupe cu brutalitate. Margaret nu mai poate avea copii și totuși continuă să-l iubească. Mai târziu, deși căsătorită cu altcineva, se hotărăște să-l imortalizeze în personajul lui Rhett Butler: un aventurier încarnat pe ecran de neuitatul Clark Gable.”

Rândurile de mai sus aparțin scriitoarei americane, Ann Edwards care scrie o biografie(1988) a autoarei Margaret Mitchell și  relevă dramaticul secret al acesteia și întreg adevărul vieții sale.

Scriindu-și romanul, Mitchell transformă o dramă într-o poveste idilică și romantică,  dar nu reușește să-și ascundă bine autobiografia. Frumoasa și capricioasa protagonistă din ”Pe aripile vântului” este chiar autoarea, iar Rhett capătă chipul primului ei soț, Red Upshaw. Căci primul ei soț a fost chiar seducătorul aventurier…

Intervievată la acel moment, anul 1988,  Ann Edwards, autoarea unei  biografii despre Margaret Mitchell, răspunde la o serie de întrebări:

”-Ce fel de om era Margaret Mitchell?”

”-Era o rebelă și-o nonconformistă. Într-un  text de-al ei publicat într-un ziar, Margaret se descrie ca fiind un produs tipic al epocii jazz-ului.

Una dintre acele femei tinere, cu părul scurt, nebună și aspră, care se va spânzura înainte de   a împlini 30 ani.

Margaret și-a manifestat din prima tinerețe interesul pentru alcool și eros. De altfel, a și fost expulzată din colegiu, din pricina mediilor pe care le frecventa. Dar scandalul n-a împiedicat-o să se angajeze la un mare ziar din Atlanta. Interviurile sale cu personaje celebere ale momentului au stârnit o mare admirație. Viața ei privată, însă, îi aparținea și nu ținea cont de flecăreala orașului. Cred că în ea se aflau două femei distincte…”

”-Vreți să explicați mai bine?”

”-Margaret era o tipă emancipată, dar era și o femeie tipică a Sudului: duioasă și feminină. Practica flirtul și atrăgea atenția asupra ei ca și O”Hara, gata oricând să se arunce în dragoste. Spre nenorocul ei, și-a pierdut capul după un om ca Red Upshaw, frumos, dar crud.”

”-Cine era acest Upshaw?”

”-Un tânăr exmatriculat de la Academia Militară din West Point. În momentul întâlnirii, Red Upshaw se deda tuturor exceselor –  jocuri de noroc, alcool, legături cu lumea interlopă. Se zvonea, de exemplu, că-și părăsise orașul natal,  lăsând în urmă o logodnică gravidă, că făcuse spionaj în Primul Război Mondial și că sfidase moartea de mai multe ori. Tatăl și fratele mai mare al lui Margaret, l-ar fi ucis cu dragă inimă, numai să scape de el, dar ea îl găsea irezistibil!”

”-Era frumos acest Red Upshaw?”

”-Vechile fotografii îl arată ca pe un personaj simpatic, inteligent, cu un corp de luptător. Fizicul impunător și aventurile sale din trecut au atras-o ca un magnet pe Margaret, stârnindu-i admirația și interesul. Era singurul bărbat care o făcea să râdă, iar când Red îi povestea despre el, Margaret îl asculta fascinată. A fost un capriciu al destinului această unire a două tipuri provenite din lumi atât de diferite, în ciuda opoziției tatălui și fraților lui Margaret.”

”-Și cum le-a învins rezistența?”

”- Cu amenințarea că dacă nu o lasă să se căsătorească, va fugi cu el. Domnul Mitchell a fost nevoit s-accepte, deși un ginere ca Upshaw îi displăcea profund.Dar i-a pus o condiție: după căsătorie să locuiască în casa părintească. Amândoi au acceptat, pentru că Red nu lucra nicăieri și n-avea bani să-și întrețină familia. Conviețuirea se dovedi în curând detestabilă. Domnul Mitchell nu pierdea prilejul să-și arate disprețul față de Red, care-și căuta refugiul în alcool și adulter.”

”- Și Margaret  a suportat totul?”

”- La început, câteva luni, a tăcut, primind toate loviturile, inclusiv violențele fizice ale soțului ei. În cele din urmă, ajunsă la exasperare, cere divorțul și-l alungă pe Upshaw din casă.  După o lună, acesta se reîntoarce beat și la fel de puternic. În ziua aceea, Margaret era singură acasă, iar Red fu de o brutalitate animalică, posedând-o și maltratând-o bestial. Margaret deveni pacienta unui spital. Episodul există și-n roman, dare este atenuat, epurat de adevărata mizerie umană a momentului. Totul se deversează spre dragostea lui Margaret pentru Red…asta e ficțiune…”

”- Și dumneavoastră ați descoperit adevărul?”

”- Margaret n-a vorbit despre acest episod în fața tribunalului atunci când a cerut divorțul. Relatarea este conținută însă în actele procesului. Am citit-o în această perioadă, deși era – cum se spune – de uz intern. Procesul s-a ținut cu ușile închise. Fratele lui Margaret era unul dintre cei mai buni avocați din Atlanta.Acea dramatică noapte rămâne astfel un secret pentru mai bine de 50 ani.”

”-Ce s-a-ntâmplat apoi cu Red Upshaw?”

”- După divorț, fascinantul aventurier a dispărut o vreme îndelungată din viața lui Margaret. Apare romanul care întrunește sufragiile a milioane de americani. Succesul este colosal. La 2 săptămâni după publicarea lui, Red îi telefonează lui Margaret:”Acum știu că n-ai încetat nicio clipă să mă iubești!” ” Ce te face să crezi asta?” – i-a răspuns Margaret.

”Ți-am citit romanul și m-am regăsit în Rhett Butler. N-ai reușit să mă smulgi din inima ta! Dacă vrei să tac, trebuie să-mi plătești o groază de bani!”

Voi reveni cu partea a II -a  a interviului..

January 23, 2013 This post was written by Categories: CLUBUL DE LECTURA 4 comments

4 Responses to “Margaret Mitchell, între adevăr și ficțiune I”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)