Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Marile speranțe de Charles Dickens

marile-sperante_1_produs

 

      21 ianuarie 2013, prima zi a Clubului de lectură virtual:

   Să-ncepem, dragii mei!

 

                           Marile speranțe este un roman scris  în perioada 1860 – 1861, de Charles Dickens,  scriitor englez.

Este saga unui băiețel  orfan, pe nume Pip(Phillip), care trece de la inocență, printr-un concurs de împrejurări, la maturitate timpurie.

2 evenimente din viața sa, întâmplătoare sau nu, îi vor marca existența și-i vor  aduce schimbarea, atât fizică, cât și psihică, mentală și financiară.

1. Întâlnirea cu un evadat, Abel Magwitch,  în cimitirul localității.

2. Vizitele săptămânale la domnișoara Havisham, care, în urma unei decepții, se autoclaustrase într-un decor ciudat.

Totul pe fondul unui binefăcător  anonim care nu-și dezvăluie identitatea și-i pune la dispoziție o ”avere frumușică”.

Apare și elementul romantic, care nu putea să nu fie parte integrantă din scrierile lui Dickens , … dragostea pe care i-o purta Estellei, fiica adoptivă a domnișoarei Havisham.

Ceața ce se lasă peste povestire, personaje și societate, dar  se va ridica la un moment dat, dezvăluind identitatea binefăcătorului și reala familie a Estellei, iubirea lui Pip.

Pip este personajul care se pliază pe firul povestirilor, integrându-se cu succes!

Vă doresc să urmăriți ascensiunea lui Pip, de la emoțional la financiar,  implicit motivațiile, citind și comentând acest roman extraordinar al lui Charles Dickens.

Great-Expectations-23018-44Vă recomand și ecranizarea din  anul 1946 – ”Great expectations” (2 premii și 3 ecranizări la Oscar), cu John Mills, Anthony Wager, Valerie Hobson.  În urma succeselor obținute Cu “Scurtă întâlnire” și “Abracadabra”, “Marile speranțe” a fost prima adaptare a unui roman de Charles Dickens, realizată de David Lean (Oliver Twist avea sa urmeze în 1948). Abordând această capodoperă literară ca pe o sarcină cinematografică sub toate aspectele, Lean explorează și exploatează vastul orizont emoțional al poveștii, transformând-o într-o amplă ți fascinantă călătorie vizuală. Rezultatul a fost o ecranizare cinematografică de zile mari  și unul dintre cele mai bune filme britanice realizate vreodată.

Great-Expectations-2690-2O altă ecranizare a romanului omonim este ”Great expectations”(1998),  nominalizat la Emmy, cu Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Hank Azaria,  Robert de Niro, în regia lui Alfonso Cuaron.

Alfonso Cuaron aduce istoria acestui roman în zilele noastre.O poveste de dragoste transpusă cu succes de cei 2 interpreți, un film, care, chiar dacă nu respectă linia perfectă a romanului, reușeste să transmită dincolo de cuvinte!

Vă recomand să reveniți la Clubul de lectură, comentând  cartea și ecranizarea, respectiv ecranizările.

Cărțile și ecranizările sunt ca niște jocuri de puzzle care așteaptă piesa ideală, să întregească jocul. Jocuri de constructie și Clubul de lectură, ironic?!…Nu, clădim, dezvoltăm dragostea pentru carte, așa cum constructorul desăvârșește propria lucrare.

Vă aștept cu drag!

January 21, 2013 This post was written by Categories: CLUBUL DE LECTURA Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)