Nevoile copiilor noștri
Conjuncturile de orice fel ne îndepărtează de noi, de copiii noștri, de-o viață simplă, ne-ndreaptă fără sens spre golgote, stres și situații mai mult decât imprevizibile!… Uităm să mai comunicăm corect sau n-o mai facem deloc, timpul este dușmanul nostru și ceea ce-ar trebui să aibă sens și valoare pentru noi capătă o altă conotație și-un alt drum…sau nici nu observăm schimbarea…
Copilul iubește în felul lui, exprimându-se diferit! E în formare, în creștere, așa și iubirea lui. Când comportamentul unui copil este altfel decât sfera normalului(de fapt, ce-i normalul?), părinții, pedagogul reacționează atât de diferit, încât copilul devine confuz, iar comportamentul lui o ia razna. Da, când comportamentul unui copil este urât, înseamnă că are o nevoie. Ar trebui, noi, părinții, să ne întrebăm: ”De ce are nevoie copilul meu?” În schimb, din păcate, mulți dintre părinți își pun altă întrebare: ”Cum pot corecta comportamentul copilului meu?” Astfel, fără să ne dăm seama, ne îndreptăm spre făgașul pedepselor. Când părinții apelează la pedepse, nu mai văd, nu mai pot rezolva nevoile copilului.
De multe ori, comportamentele nedorite sunt doar strigătele disperate ale copilului ce are nevoie de iubire, atenție, imbold.
Înainte de a vă disciplina eficient copilul, țineți cont de iubirea lui și manifestarea acesteia, total diferită de iubirea unui adult. Copilul este în formare, așa este și iubirea lui – în formare, lipsită de maturitate.
Adulții manifestă o iubire reciprocă, nu una necondiționată. Asta-i structura noastră! Un copil nu este capabil încă să iubească în niciun fel (reciproc, necondiționat), fiind ghidat de sinele său. El știe că trebuie să fie iubit! Preocuparea lui este ca el să se simtă iubit.Când nevoia sa nu este satisfăcută, atunci întreabă: ”Mă mai iubești?”…Dar o face în modul său, copilărește, prin intermediul comportamentului. Să nu uităm că ei se axează pe comportament! Felul în care părinții răspund acestei nevoi de iubire, determină modul în care copilul se va dezvolta. Nevoia de iubire va duce la adâncirea comportamentelor nedorite, dacă părinții nu vor face diferența! Deci, este foarte important ca părinții să înțeleagă cum iubește copilul! De multe ori, părinții cred că cei mici își câștigă afecțiunea printr-un comportament pozitiv! Greșit! Copilul ”testează” iubirea părinților, atunci când apare nevoia, când se simte singur, neiubit, lipsit de atenție. Aici apare confuzia! Copilul emite semnale, iar părintele le interpretează greșit! Vor interpreta greșit un comportament normal, al nevoii de iubire, ca fiind unul lipsit de respect, o conduită proastă. Vor apela la pedepse, atitudini necorespunzătoare, îndepărtându-se de problema reală, căutând soluții în mod eronat!Vor considera că se comportă fără respect, ca un copil prost-crescut, când, de fapt, copilul nu face altceva, prin intermediul comportamentului său, decât să întrebe într-un mod -firește-copilăros: ”Mami, tati, mă mai iubiți?”
Dragi părinți, soluțiile sunt în fața noastră! Nu uuitați să le priviți, simțiți, folosiți, fără încorsetare și angoase!
Priviți prin ochii copilului și veți vedea mai mult decât e necesar! Luați-i mâna, simțiți-i căldura, fiți lângă el când are nevoie și nu numai! Fiți atenți la semnalele emise! Sunt sensibili, inteligenți, atenți și-o fac în felul lor!
Iubirea e cea care ne va purta mai departe, e liantul!
Aşa e, copilul trebuie să se simtă în siguranţă. Şi asta reiese din certitudinea că e iubit.
Da, iubirea e cheia! Iubirea conferă siguranță, certitudini.
De multe ori, primul impuls este acela de a striga la copilul meu, de a-l certa pentru o năzbâtie, de a-l pedepsi pentru un lucru rău făcut. Este încă mic şi nu înţelege. Dacă o fac, în secunda următoare am remuşcări pentru cum m-am purtat. Avem la îndemână strategii pozitive, avem -ceea ce nu au copiii noştri- răbdare, experienţă, şi puţină minte în plus. Nu ştiu ce se întâmplă cu noi, oamenii mari, cum de le-am pierdut pe toate pe drum. Iubirea, în schimb, e multă şi-o dăruim până la sufocare. Am fi în stare să ne dăm viaţa pentru copii. Dar nu e de ajuns. Atenţia pentru ei, joaca cu ei , timpul petrecut împreună corelate cu răbdare şi iubire ar face micro-universul nostru perfect.
Frumoasă poză cu băiatul tău, îţi seamănă. Îmi place şi articolul, să mai abordezi subiecte de genul. Încă mă mai caut.
Noapte bună.
Da, bine zis, Antonela, primul impuls e cel de la care pornește totul…de-aici și diferența…de fapt, asta face diferența! Ai văzut, ai simțit și-ai corectat, dar nu comportamentul copilului, ci pe-al tău, părinte care-ai reacționat impulsiv, instinctiv și pueril. Bravo, ai punctat foarte bine și sunt convinsă că exersezi deja!
Da, nu e de-ajuns să iubim, e nevoie de mai mult de-atât, e nevoie de implicare maximă!
Copiii trebuie să se joace, să nu uităm asta! Să se joace încă pentru mult timp! De fapt, putem să ne jucăm!
Mulțumesc mult, Antonela, pentru apreciere! Înseamnă foarte mult pentru mine!
Da, copiii, educația acestora și-a părinților, acestea sunt câteva dintre pasiunile mele.
Noapte bună, Antonela!