Nu doar azi…sărutați-vă!
Azi, 6 iulie, este Ziua internațională a Sărutului.
Acest minunat gest se serbează în Marea Britanie, iar de curând a fost ”decretat” în întreaga lume, ca fiind International Kissing Day sau World Kiss Day.
Sărutul este o manifestare a unui sentiment de iubire, prietenie, compasiune, respect, recunoștință, subordonare sau ca urmare a unui impuls erotic.[1] În unele societăți, sărutul are rol ritual sau de politețe, folosit ca o formă de salut, în acest caz poate să nu includă nici o manifestare emoțională. Sărutul, practic, înseamnă atingerea cu buzele, a buzelor altei persoane, a mâinii, feței, a oricărei alte părți ale trupului, a unei icoane, cruci, animale, jucării de pluș sau alte obiecte. Cuvântul sărut are foarte multe sinomime, multe dintre ele, folosite în cadru familial, precum: pupic, pupat, pupătură, sărutare, țoc, țocăire, țucare, țucat, țucătură, guriță.[2](Wikipedia)
Știați că:
1. Antropologii cred că sărutul ar fi apărut în urma obiceiului mamelor de a mesteca mâncarea copiilor, pentru a le-o împinge apoi cu limba în gura. Treptat, și vechile cupluri au preluat practica și au transformat-o într-o dovadă de afecțiune.
2. Există o știință care studiază sărutul. Se numește filematologie.
3. Armata Imperiului Roman a introdus sărutul în culturile foarte multor popoare care nu îl practicau. Apoi, exporatorii europeni au dus tradiția peste mari și oceane.
4. Primul sărut de pe micile ecrane a avut loc în 1896, în perioada filmelor mute. Este vorba despre producția americană ”The Kiss”, care a fost criticata la vremea respectivă, spunându-se că e de-a dreptul decadentă pentru cinematografie. Sărutul din film a durat 30 de secunde.
5. Un sărut poate avea efect de drog asupra pupilelor noastre. Cunoști reacția după dilatarea pupilelor.
6. Sărutul este ilegal în multe locuri din lume. Americanii au zone de acest gen: în Iowa, e interzis să săruți străini, în Indiana, mustăcioșilor le e interzis “să se sărute cu ființe umane”, iar în Hartford, femeile nu iși pot săruta soții în sfânta zi de duminică.
7. Un paradox științific: se spune că sărutul previne apariția cariilor datorită schimbului unei cantități însemnate de salivă, care curăță gura; cu toate astea, tot oamenii de știință spun că un singur mililitru de salivă conține 100 de milioane de bacterii. Un paradox, nu?!…
8. Cel mai lung sărut din lume: 50 de ore și 25 de minute. Fără pauze de toaletă…Recordul e deținut de un cuplu de thailandezi. No comment!…
9. Toată lumea știe deja că virusul HIV nu se transmite prin salivă. Asta nu înseamnă că nu te poți îmbolnăvi de SIDA prin sărut. A existat un caz în care ambilor parteneri le sângerau gingiile și virusul s-a transmis.
10. Există un fel de regulă nescrisă a bunelor maniere potrivit căreia un sărut prietenesc se face întinzând întâi obrazul drept.
11. Ca beneficii pentru sănătate, sărutul contribuie la reducerea stresului, prin scăderea nivelului de cortizol, hormonul responsabil pentru stres, a nivelului colesterolului, având de asemenea un impact benefic asupra sistemului cardiovascular. În urma unui experiment realizat de Dr. Alexander DeWees s-a demonstrat că un sărut pasional arde 2-3 calorii/minut (Wikipedia). Mai mult, sărutul activează neurotransmițătorul plăcerii și al recompensei, dopamina, un factor care explica de ce peste 90% din culturi îl practică, după o estimare a antropologilor .
« Singurul limbaj adevărat din lume este sărutul » Alfred de Musset.
Cu terminații nervoase numeroase, buzele reprezintă cea mai expusă zonă erogenă a corpului. Chiar și cea mai ușoară atingere trimite informații creierului, prin cei 5 nervi cranieni (din totalul de 12), ajutându-ne să ne dăm seama ce vrem să se întâmple ulterior.
„Doua zambete care se apropie, se termina intr-un sarut.” V. Hugo
Să nu uităm de cărți: volumul ”” (Stephanie Perkins). O carte amuzantă, plină de suspans, v-o recomand!
O zi minunată!
Sărutați-vă iubitul/iubita, soțul/soția, copiii, părinții, bunicii, prietenii, animalele de companie…nu doar astăzi, în fiecare zi și rostiți iubirea!
Un weekend minunat!