Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Nu uita sa zambesti- Gandirea pozitiva

”  Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor.

Zâmbetul nu doar schimbă expresia feței ci și stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică și emoțională și dă o senzație de bună-dispoziție.”(Wikipedia)

Oamenii zambesc din ce in ce mai putin. Oriunde te-ndrepti, vezi fete crispate,  incruntate, lipsite de zambet. Stresul cotidian ”fura” zambetul si il inlocuieste cu angoasa.

Oricat ar fi de greu, zambeste! Nu degeaba se spune ca zambetul creeaza o stare de bine!

Am exersat si sa stii ca a dat roade! Am zambit, zambesc si voi zambi, contrar asteptarilor multora dintre noi.

  1. 1.       Trezeste-te  dimineata,  pregateste –te pentru o noua zi, cu zambetul pe buze,  molipseste-i  si pe ceilalti membri ai familiei;   imbufnati la prima ora, faptul ca le  deranjezi  somnul dulce al diminetii, cand vor  vedea  fata zambitoare, linistita,  se vor alinia starii tale; zambetul  e ”contagios”.

2.Incepeti dimineata binedipusi, nu contracronometru, ca atunci cand sareati din pat si fugeati care incotro, haotic, dar batand pasul pe loc;

zambetul, starea normala, te vor  ajuta sa ai un management al timpului mai bun, sa te organizezi, incadrandu-te in limite, fara stresul timpului care niciodata n-ajunge.

3.Astfel, cei din familie, la randul lor, vor avea un inceput de zi,  o zi, fara probleme, dat fiind armonia si consensul zambitor al climatului familial; vor da randament, la serviciu, la scoala, imbunatatind , prin zambetul contagios, pe cei din jurul lor.

  1. 4.       Ajuns la serviciu, iti prepari o cafea, zambeste, descretind si fruntile incordate ale colegilor, care suparati, absenti, cu gandurile lor, dintre ei care  abia asteptau sa le pici in ”gheare”, reprosandu-ti diverse, dar vazand mina buna, zambetul linistitor, au si uitat ce aveau sa-ti zica, transformandu-le ziua in ceva placut, asigurand prin asta un climat placut si la job.
  1. S-a terminat ziua de munca, te-ndrepti spre camin/scoala(after school) sa-ti iei copiii; te-ntampina invatatorul, caruia ii ghicesti sufletul dupa priviri – un nor negru planeaza deasupra ta; iti spune cat de greu e sa ii inveti, sa ai grija de atatia, societatea il discrediteaza, superiorii, parintii –tocmai fusese ”tras la raspundere de un parinte nemultumit”, etc; ii zambesti, ii vorbesti calm, ii raspunzi la provocare cu diplomatie, rabdare si calmconsideratie reala,  iar apele-ncep sa se linisteasca; ca prin minune, nu mai are nimic sa-ti reproseze, chiar  daca avea un monolog actualizat.
  1. 6.       Ai luat copilul, te-ndrepti spre supermarket, sa-ti  faci cateva cumparaturi;  rogi,  zambind, pe-o doamna-lucrator comercial, sa te ajute  sa gasesti ceea ce te intereseaza;  e dupa o zi de munca, obosita, trista, gandindu-se  ce va face maine, ce-ar putea sa mai faca, sa fie bine;  dar zambetul tau o cucereste, dulceata cuvintelor tale, privirea ce inspira incredere si bunatate, uitand de rele, temeri, creandu-se acel ceva ce-ar trebui sa existe-ntre oameni: bunatate, respect si intelegere.

Vezi, ce poate aduce un zambet!

Creeaza starea de bine persoanei in cauza si  tutror celor cu care intri-n contact, creeaza legatura care-ar trebui sa existe-ntre oameni; nu mai e acel gol teribil de care toti avem oroare; dispar aroganta, snobismul, rautatea, lasand loc binelui si reciprocitatii;  destreseaza, relaxeaza, adu satisfactie, bucurie, admiratie, imbogateste sufleteste.

In timpul zambetului organele  sunt mai bine irigate, oxigenate, organismul se-nvioreaza, intinereste.

E legatura noastra socio-emotionala.

Daniel Goleman in volumele sale despre Inteligenta Emotionala si Inteligenta Sociala, vorbeste si despre puterea zambetului.

Zambeste si nu uita ca zambetul suplineste de multe ori cuvintele, e instrumentul subtil, elegant al comunicarii non-verbale(vezi Limbajul Trupului); un semn al limbajului mimic.

Zambind, iti faci viata mai usoara , esti mai optimist, transmiti un mesaj de mai bine; nu degeaba se spune ca umorul mentine si infrumuseteaza viata intr-un mod placut!

“Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea sa dăinuie uneori pentru totdeauna. Nimeni nu este atât de bogat sau puternic, încât să treacă în viaţă fără el şi nimeni nu este atât de sărac ca acela care poate fi îmbogăţit prin el. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi este semnul prieteniei. El aduce odihna celor trudiţi, veselie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Daruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui”.

”Omul este animalul cared rade.” Rabelais

Multi psihologi, psihiatri, medici  au spus ca zambetul este tratamentul  nemuritor.

Zambetul unui copil ne arata cat de frumoase sunt copilaria,  puritatea, inocenta.

Zambetul unui adolescent da speranta, increderea intr-un vis si finalitatea acestuia prin realizare.

Zambetul unui adult arata ca trebuie sa mergi inainte, cu optimism, speranta si rigoare; si, nu in cele din urma, zambetul unui batran oglindeste intelepciunea,  blandetea.

Adavarata viata nu consta in  bani, prestigiu social, faima, ci in puterea unui zambet care muta muntii, respect, iubire, intelegere. Stiu, ai  nevoie de bani, dar nu deveni sclavul lor!

Ceea ce va ramane din noi, cu-adevarat,  e ceea ce am daruit, nu ceea ce am primit!

Pe tine ce sau cine te face sa zambesti?

Va recomand cu caldura cateva volume si autori care  au stiut sa evalueze un zambet:

Dr.Peter A.Andreson ”Limbajul trupului”

Valerio Albisetti ”Sa radem cu inima”

David J.  Schwartz”Puterea gandului”

Zâmbetul face cât 1000 de cuvinte! Zâmbetul, chiar și acela  cu care stantezi  ” hartia de  impachetat cadouri”, cu o multitudine de decorațiuni și culori vii, care te-deamna la zâmbet și dulceata vorbelor.

Ce să mai spun de zambetul radios al fetițelor care tocmai au primit  in dar o papușa de vis  de tip  ”hello Kitty”, fericite de nu-si mai incap in piele de bucurie!

Zâmbiți cât vă țin ”baierele”!

Tagged: 

September 28, 2012 This post was written by Categories: COMUNICARE SI NU NUMAI... Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)