Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Nu uita sa zambesti, gandirea pozitiva

”  Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor.”

”Zâmbetul, nu doar schimbă expresia feței, stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică și emoțională și dă o senzație de bună-dispoziție.”(Wikipedia)

Oamenii zâmbesc din ce în ce mai puțin. Oriunde te-ndrepți, vezi fețe crispate,  încruntate, lipsite de zâmbet. Stresul cotidian ”fură” zâmbetul și îl înlocuiește cu angoasa.

Oricât ar fi de greu, nu uita să zâmbești! Nu degeaba se spune că zâmbetul creează o stare de bine.

Am exersat și să știi că a dat roade. Am zâmbit, zâmbesc și voi zâmbi, contrar așteptărilor multora dintre noi.

1. Trezește-te  dimineața, pregătește-te pentru o nouă zi, cu zâmbetul pe buze,  molipsește-i  și pe ceilalți membri ai familiei; când vor  vedea  fața zâmbitoare, liniștită,  se vor alinia stării tale; zâmbetul  e ”contagios”.

2. Începeți ziua binedispuși, nu contracronometru; zâmbetul, starea normală,  toate astea te vor  ajuta să ai un management al timpului mai bun, să te organizezi, încadrându-te în limite, fără stresul timpului care niciodată n-ajunge.

3. Astfel, cei din familie, la rândul lor, vor avea o zi fără probleme, în armonie și consensul zambitor al climatului familial; vor da randament, la serviciu, la școală, îmbunătățind , prin zâmbetul contagios, pe cei din jurul lor.

4. Ajuns/ă  la serviciu, îți prepari o cafea, zâmbești, descrețind și frunțile încordate ale colegilor, care mai de care… mai supărați, absenți, cu gândurile lor, așteptând să le pici în ”gheare”, reproșându-ți diverse, dar văzând mina bună, zâmbetul liniștitor, au și uitat ce aveau să-ți zică, transformându-le ziua în ceva plăcut, asigurând prin asta un climat plăcut și la job.

  1. S-a terminat ziua de muncă, te-ndrepți spre cămin/școală(after school),  să-ți iei copiii; te-ntâmpină învățătorul/educatorul, căruia/căreia îi ghicești sufletul după priviri – un nor negru planeaza deasupra ta; îți spune cât de greu e să îi înveți, să ai grija de atâția, societatea îl/o discreditează, superiorii, părinții –tocmai fusese ”tras la răspundere de un părinte nemulțumit”, etc; îi zâmbești, îi vorbesti calm, ii raspunzi la provocare cu diplomatie, rabdare si calm, consideratie reala,  iar apele-ncep sa se linisteasca; ca prin minune, nu mai are nimic sa-ti reproseze, chiar  daca avea un monolog actualizat.
  1. 6.       Ai luat copilul, te-ndrepti spre supermarket, sa-ti  faci cateva cumparaturi;  rogi,  zambind, pe-o doamna-lucrator comercial, sa te ajute  sa gasesti ceea ce te intereseaza;  e dupa o zi de munca, obosita, trista, gandindu-se  ce va face maine, ce-ar putea sa mai faca, sa fie bine;  dar zambetul tau o cucereste, dulceata cuvintelor tale, privirea ce inspira incredere si bunatate, uitand de rele, temeri, creandu-se acel ceva ce-ar trebui sa existe-ntre oameni: bunatate, respect si intelegere.

Vezi, ce poate aduce un zambet!

Creeaza starea de bine persoanei in cauza si  tuturor celor cu care intri-n contact, creeaza legatura care-ar trebui sa existe între oameni; nu mai e acel gol teribil de care toti avem oroare; dispar aroganta, snobismul, rautatea, lasand loc binelui si reciprocitatii;

Destreseaza, relaxeaza, adu satisfactie, bucurie, admiratie, imbogateste sufleteste!

In timpul zambetului, organele  sunt mai bine irigate, oxigenate, organismul se învioreaza, intinereste.

E legatura noastra socio-emotionala.

smilesmile1

Daniel Goleman, in volumele sale despre Inteligenta Emotionala si Inteligenta Sociala, vorbeste si despre puterea zambetului.

Zambeste si nu uita ca zambetul suplineste de multe ori cuvintele, e instrumentul subtil, elegant al comunicarii non-verbale (vezi Limbajul Trupului), un semn al limbajului mimic.

Zambind, iti faci viata mai usoara , esti mai optimist, transmiti un mesaj de mai bine; nu degeaba se spune ca ”umorul mentine si infrumuseteaza viata intr-un mod placut!”

“Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea sa dăinuie uneori pentru totdeauna. Nimeni nu este atât de bogat sau puternic, încât să treacă în viaţă fără el şi nimeni nu este atât de sărac ca acela care poate fi îmbogăţit prin el. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi este semnul prieteniei. El aduce odihna celor trudiţi, veselie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Daruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui”.

”Omul este animalul cared rade.” Rabelais

Multi psihologi, psihiatri, medici  au spus ca zambetul este tratamentul  nemuritor.

Zambetul unui copil ne arata cat de frumoase sunt copilaria,  puritatea, inocenta.

Zambetul unui adolescent da speranta, increderea intr-un vis si finalitatea acestuia prin realizare.

Zambetul unui adult arata ca trebuie sa mergi inainte, cu optimism, speranta si rigoare; si, nu in cele din urma, zambetul unui batran oglindeste intelepciunea,  blandetea.

Adavarata viata nu consta in  bani, prestigiu social, faima, ci in puterea unui zambet care muta muntii, respect, iubire, intelegere. Stiu, ai  nevoie de bani, dar nu deveni sclavul lor!

Ceea ce va ramane din noi, cu-adevarat,  e ceea ce am daruit, nu ceea ce am primit!

Pe tine ce sau cine te face sa zambesti?

Va recomand cu caldura cateva volume si autori care  au stiut sa evalueze un zambet:

Dr.Peter A.Andreson ”Limbajul trupului”

Valerio Albisetti ”Sa radem cu inima”

David J.  Schwartz”Puterea gandului”

Zâmbetul face cât 1000 de cuvinte! Zâmbetul, chiar și acela  cu care stantezi  ” hartia de  impachetat cadouri”, cu o multitudine de decorațiuni și culori vii, care te-deamna la zâmbet și dulceata vorbelor.

Ce să mai spun de zambetul radios al fetițelor care tocmai au primit  in dar o papușa de vis  de tip  ”hello Kitty”, fericite de nu-si mai incap in piele de bucurie!

Zâmbiți cât vă țin ”baierele”!

August 23, 2012 This post was written by Categories: COMUNICARE SI NU NUMAI... Tagged with:
1 comment

One Response to “Nu uita sa zambesti, gandirea pozitiva”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)