Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Memoriile unei mame

NOI SI COPIII NOSTRI

Sunt  mama unui baietel de 7 ani, la scoala, in clasa a II-a!  Desi au trecut 7  ani de cand sunt MAMA, am inca emotii, tresar, suspin si ma-ntreb zi de zi daca ne educam – noi, sotul si eu –  copilul corect, daca suntem pe drumul cel bun?!… asa cum ar trebui sau asa cum simtim…. De-aici intrebarea: cum e corect?! …Cum simti sau cum trebuie?!… Raspunsul: cum simti, pentru ca nimeni in lumea asta – specialist(psihopedagog), parinte – nu stie cum TREBUIE! …dar asta cere dezvoltare continua, potential creativ, participarea efectiva a trio-ului(copil-mama-tata).

Nu degeaba se spune ca meseria de parinte e cea mai frumoasa, dar cea mai grea!

Societatea in care traim, acum mai mult ca niciodata, ne subjuga, zi de zi, clipa de clipa, ne da atat de multe informatii pretioase, ne creeaza atat de multe oportunitati, dar usor, usor, ne ia ce avem mai de pret – libertatea de-a fi noi insine/insene, de-a trai simplu, de-a zambi, fara cauza si efect!!!

Cine sufera?! Copiii nostri…cu durere spun, parintii au uitat sa zambeasca, au uitat sa priveasca stelele si luna impreuna, au uitat sa creeze impreuna, au uitat sa redevina copiii de altadata, sunt strainii din casa, care alimenteaza palpabilul…care doar impart obiecte si pedepse!…Multi uita: copilul are nevoie de iubire si atentie, prezenta fizica si morala, de-un cuvant spus din suflet, are nevoie sa fie ascultat, are nevoi totale,  ca atunci cand il lega cordonul ombilical de mama…Creand o legatura, comunicand, relationand, acultandu-i, tratandu-i cu seriozitate si respect, nu vom avea surprize neplacute mai tarziu!…noi, parintii, suntem vinovatii de atitudinea, drumul copiilor nostri! E o vorba din batrani: ”Cum ii cresti, asa ii ai!”…..

Parenting-ul reprezinta tot ce este legat de cresterea, dezvoltarea, supravietuirea, ingrijirea copilului, cu alte cuvinte ARTA de-a creste un COPIL FERICIT!

De ce PARENTING?!

Eu cred cu tarie in educatia creativa,  in creativitate, ca si abilitate naturala. Se spune ca 95% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani, care au fost testati, sunt foarte creativi; din randul acestor copii, testati la adolescenta, numai 5% mai sunt cei care au dovedit o creativitate ridicata. Ce s-a-ntamplat?! Scoala ii invata ca daca vrei s-o scoti la capat, trebuie sa nu iesi din rand! Au invatat sa nu-si  contrazica invatatorul/profesorul, sa nu vina cu idei neobisnuite; in incercarea de-a face pe plac si de-a fi acceptati, au permis creativitatii sa se stinga…pacat!…am uitat sa dezvoltam abilitati, sa le descoperim si sa formam competente, mai ales cand e vorba de copiii nostri!!!…………scoala pregateste angajatul perfect, parintele pregateste OMUL-valoarea!!!

…Aici intervine  parintele si stie:

– sa-si motiveze copilul

-care este rolul pedepsei si al recompensei

-cum sa sustina dezvoltarea personala , sa sprijine dezvoltarea emotionala a copilului sau

-care este rolul calculatorului, al tv-ului

-care este domeniul de interes

-cum sa-i creasca increderea in sine

-cum sa-nteleaga personalitatea  copilului sau

-sa joace rolurile impreuna

-sa coopereze cu copilul sau

-sa-l directioneze,  care  e potentialul sau

-ce calitati merita slefuite, ce defecte remediate….

…dar pentru asta TREBUIE SA DEA DOVADA DE CREATIVITATE…parenting-ul inseamna creativitate si se hraneste cu creativitate! Nu uita: sa te joci cu copilul tau, sa intri in pielea acestuia, sa te implici in activitatea/jocul vostru impreuna, fara tagada si temeri, individual… asa cum am mai spus, fiinta umana este unica si are nevoie de tratament diferentiat!…

Si…evitati sa mai folositi sintagmele: ”Pentru ca asa spun eu!”  ”Eu stiu cel mai bine, pentru ca sunt parintele, nu ma-nveti tu pe mine!”

Recunoasteti ca puteti gresi, acceptati sfaturile, ideile, propunerile copiilor vostri….dac-o faceti, dragi parinti, nimeni nu va submina statutul Dvs. de parinte, dimpotriva, veti fi mai apreciat, respectat, mai cool!!!

Daca sunteti interesat sa cresteti odata cu-ai vostri copii, va recomand cu caldura urmatorii autori si volumele lor: Thomas Gordon ”Manualul parintilor eficace”

Alfie Kohn ”Unconditional Parenting”

Dorothy Law Nolte & Rachel Harris   ”Copiii invata ceea ce traiesc”

Alice Miller ”Desteptarea Evei”

Maurice J Elias, Steven E Tobias, Brian S Friedlander  ” Inteligenta emotionala in educatia copiilor”

Pilar Sanchez, Ester Lopez, Yoland Hijazo  ” Parinti consecventi, copii fericiti”

6 Responses to “Memoriile unei mame”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top