Principii de aur în creșterea copiilor
S-au scris, se scriu, se vor scrie cărți despre creșterea copiilor! Și totuși, mă-ntreb, există reguli, principii de creștere a pruncilor noștri, după care să te ghidezi de la A la Z? Cred că ideea este să urmezi spiritul acestor principii, nu neapărat, cuvânt cu cuvânt, respectivele. Dacă ai o atitudine pozitivă, restul e istorie…parafrazând…
”PĂRINȚII CU ADEVĂRAT BUNI SE AȘTEAPTĂ CA PUȘTII LOR SĂ FIE GĂLĂGIOȘI, DEZORDONAȚI, NEASTÂMPĂRAȚI, PLÂNGĂCIOȘI ȘI PLINI DE NOROI !”(Richard Templar)…
…doar sunt copii! Dă-i copilului ce-i al copilului, nu-i fura copilăria!
Așa că, relaxează-te! A crește un copil, nu inseamnă că trebuie să fii zilnic cu garda ridicată, într-o continuă agitație și gândindu-te mereu că nu trebuie să greșești!
Acești părinți consideră că au timp suficient, pentru a-i educa, modela, transforma acești copii în adulți respectabili. De fapt, nu-i nicio grabă în a-i determina să adopte stilul celor mari, al adulților, responsabilitatea statică , vor ajunge acolo, la momentul potrivit.
Stephen R Covey spunea într-un volum al său că ar trebui să urmarim evoluția unui copil, pentru a realiza că nu trebuie să sari peste nicio etapă în viață, pas cu pas, dar sigur! Abia asta se va impregna și va fi înțelepciunea cea de toate zilele, ghidul pentru viață.
COPIII TĂI VOR DA VINA PE TINE DIN CÂND ÎN CÂND. AȘA A FOST MEREU , DE CÂND E LUMEA!
Cu siguranță, dragă părinte, ai mai greșit, e omenește! Nu te speria! Ar fi o dovadă de snobism să afirmăm că sunt părinți care n-au greșit! Toți greșim, am greșit și vom greși, totul e să recunoaștem, să acceptăm cu înțelepciune greșelile noastre și remarca de mai sus! Acceptând-o, noi, ca părinti, vom reuși să nu continuăm a ne învinovăți; nimeni nu-i perfect, iar copiii tăi vor înțelege asta și vor aprecia mai târziu imperfecțiunea părinților .
PĂRINȚII BUNI PUN ACCENT PE CALITĂȚILE LOR.
Sunt părinți între părinți; unuia îi place să joace fotbal cu copilul lui, altuia să-i citească, altuia să-i recite sau să meargă la teatru, cinema, muzee, altuia să-i pregătească surprize culinare, etc.
Ideea e că nu poți face totul, excela în toate! Nu te stresa, înspăimânta, ridiculiza, dacă nu i-ai construit o căsuță în copac sau n-ai ieșit încă la fotbal cu el! Concentrează-te asupra lucrurilor pe care știi să la faci. E foarte important să știi la ce ești bun, pentru a-ți exploata mai mult punctele forte. Cu această ocazie nu vei mai fi timorat când vei vedea părinți ce fac ce tu nu poți.
Dacă-l întrebi pe puștiul nostru, îți va spune: mama îmi vorbește mereu, când mergem cu bicicleta, în plimbare, la școală, îmi citește, îmi recită, îmi cântă…se vede latura mea extrovertită…în schimb, cu tata joc cărți, șah, jocuri pe calculator, m-a învățat să merg cu bicicleta, rolele, patinele, jucăm fel de fel de jocuri…
Știi, era o regula tacită cândva…suna cam așa: UNELE REGULI SUNT FĂCUTE PENTRU A FI ÎNCĂLCATE!
În cazul nostru, al educației, orice regulă mai poate fi încălcată când și când, te mai poți lăsa purtat de val.
Să nu uităm: copiii noștri au nevoie de părinți sănătoși, energici, înțelepți, relaxați. E sănătos, câteodată, pentru noi toți, să mai încălcăm regulile, altfel, unde-am ajunge? Ce exemplu am da copiilor nostri? Ar crește timorați și cu ideea perfecțiunii false. Perfecțiunea nu-i un lucru bun, dimpotrivă, te ține pe loc, nu te lasă să trăiești!
Câți dintre dumneavoastră, n-au spus că niciodată, dar niciodată, copiii voștri nu vor manca la restaurantele fast food?! Toți, cred eu, mă aflu printre voi, sunt în asentimentul vostru, dar, cu siguranță, o data ați încălcat regula. Nu vă jenați, e normal! Astfel, rămâneți acel părinte de care are nevoie un copil!
Ce credeți?! Aștept, vă rog, dragi părinți, confirmări, infirmări, completări, pentru a ne educa copiii cum e mai bine!
Voi reveni zilele următoare, completând…
Zile senine!
Sănătate, iubire, armonie!