Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Pixul, o mare invenție

Cine este inventatorul, astăzi uitat, al pixului?laszlo

Numele și prenumele : Laszlo Biro, un maghiar născut la 29 septembrie 1899, un om care a practicat  multe meserii: pictor, corector, jurnalist, clovn, hipnotizator, cronicar de artă. Biro a fost un neliniștit, un iscoditor, iar ideea de a crea un nou mijloc de scriere l-a urmărit din tinerețe; el vede niște copii jucându-se cu bile de oțel pe asfalt, lăsând în urma rostogolirii lor o dâră. A fost începutul, observația inițială și provocatoarea fanteziei, dar nu-i află vreo utilitate. Până în ziua în care, ca tipograf, ea se asociază misterios cu un tip de cerneală care se usucă repede. Cele două elemente disparate capătă coeziune. Astfel încolțește ideea posibilității unui nou procedeu de scriere.

În anul 1942 ”Stiloul cu bilă” este prezentat publicului; deși la un preț exorbitant, invenția face vâlvă. Încep vânzările. Peste 2 ani ”Time” anunță lansarea  în America  a 20 000 de pixuri fabricate  de societatea argentiniană  ETERPEN. În anul 1944, mirosind afacerea, EBERHARD FABER și EVERSHARP se arată interesate de noul și ingeniosul procedeu de scriere și preiau perfecționarea lui tehnică.

În 1945 se vând 8 milioane de bucăți. Pentru câteva săptămâni pixul devine obiectul momentului, moda zilei.

Laszlo Biro  a murit la Buenos Aires, în octombrie 1985; inventatorul uitat a ceea ce astăzi a devenit un fleac al buzunarelor noastre, ceva ușor de pierdut: PIXUL.

A fost una dintre cele mai mari invenții ale secolului XX.

February 1, 2013 This post was written by Categories: DE LA LUME ADUNATE...CURIOZITĂȚI Tagged with:
3 comments

3 Responses to “Pixul, o mare invenție”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)