Plăcerea de a scrie…
”Daca vreti sa fiti scriitori, trebuie sa faceti doua lucruri mai presus de orice: sa cititi mult si sa scrieti mult. Nu exista nicio cale ocolitoare, cum nu exista nicio scurtatura.
…
Scrisul e o ocupatie solitara. Sa ai pe cineva care crede in tine conteaza enorm. Nu e nevoie sa tina discursuri. De obicei, sa creada e deja suficient.”
Pe langa toate acestea, Stephen King evidentiaza importanta scrierii corecte, a unei limbi coerente, o gramatica intacta. Daca nu esti sigur, nu fi retoric! Daca nu stapanesti gramatica limbii respective, nu inversa topica! Ai grija mare: evita folosirea diatezei pasive, folosirea adverbelor. Diateza pasivă, adverbele sunt doar apanajul scriitorilor timizi, care evită concretul, din frica, din incertitudine. Cand scrii, nu te lasa dominat de frica nereusitei, esti tu cel interactioneaza cu cititorul, transmite mesajul!
”Unii scriitori incearca sa scape de regula anti-adverb, folosind un sinonim doldora de steroizi pentru verbele dicendi. Rezultatul e cunoscut de toții cititorii de pulp fiction sau literatura de larg consum:
-Lasa jos pistolul, Utterson! harai Jekyll.
-Nu inceta sa ma saruti! icni Shayna.
-Perfid afurisit ce esti! exploda Bill.
Sa nu faceti asta! Va rog mult, va rog in genunchi!
Cea mai buna atribuire a replicii este ”spuse/zise”.
…
”Intoarceti-va la cartea pe care ati luat-o din raftul bibliotecii, bine? Tot fara sa cititi un singur cuvant, mai aflati unele lucruri si dupa greutatea pe care o simtiti in maini. Lungimea cartii, desigur, dar si altceva: angajamentul pe care si l-a luat scriitorul pentru a da nastere acelei opere si angajamentul pe care trebuie sa si-l ia si Cititorul Fidel pentru a o consuma.
Cuvintele au greutate. Cuvintele dau nastere propozitiilor; propozitiile dau nastere paragrafelor; uneori paragrafele prind viata si incep sa respire.”
()
M-a fascinat și acest volum autobiografic al lui Stephen King, ca intreaga sa opera! Da, e nevoie de abilitati, magie, seriozitate, echilibru si sinceritate pentru a ajunge la sufletul cititorului!
Va recomand acest volum despre arta scrisului, despre abilitatea si intelegerea exprimarii si transmiterii mesajului just, impaciuit, emotionant! Nu sunt retete, ci ”indreptare” despre magia cuvintelor si unicitatea celor scrise, despre scriitura si imaginile clare, despre coerenta si rezonanta! …Cateva aspecte ale mestesugului…
Nu uita ca scrii pentru ca asta te implineste! Sa scrii din placerea de a scrie! Daca o faci din placere, o vei face pentru totdeauna!
Cum bine scrie Stephen King: ”Scrisul nu e viata, dar cred ca uneori poate fi un mod de-a te intoarce la viata. Asta e ceva ce am invatat in vara lui 1999, cand un barbat aflat la volanul unei furgonete albastre aproape ca m-a omorat.”
Un volum altfel decat ne-a invatat maestrul SF-ului si horror-ului, un volum despre scris si viata, despre pasiune si tenacitate, despre arta scrisului si-a conversatiei!