Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Principii de aur în creșterea copiilor III

 Continuăm seria principiilor de aur în creșterea copiilor.

”Relația dintre părinți și copii n-a fost niciodată ușoară.  Fiecare încearcă să-l aducă pe celălalt  ”pe drumul cel bun”. Dacă părinții vor disciplină, copiii vor joacă și înțelegere.” (Olivier HOUDÉ, învăţător de formaţie iniţială, mai apoi profesor de psihologie cognitivă la Universitatea Sorbona din Paris:)

copila

 

  GĂSEȘTE ACEL CEVA îN CARE EXCELEAZĂ

Copiii  trebuie să știe că sunt buni la ceva și asta le va crește stima de sine.  Descoperiți împreună punctele forte.

FII DE PARTEA COPIILOR TĂI

Copiii au nevoie să știe că ești alături de ei, atunci când lucrurile scapă de sub control.

ȘCOALA NU E ACELAȘI LUCRU CU EDUCAȚIA

Treaba profesorilor e să-i școlească, dar e treaba ta, a părintelui, să-i  EDUCI!

NU UITA, EȘTI PĂRINTE, NU PROFESOR!

Rolul profesorului este de a le transmite informații copiilor și de a-i antrena, să-și ia examenele. Tu, părintele, le poti permite să greșească, fără să-i corectezi , tocmai pentru a le da șansa să învețe din propriile greșeli. Îi poți încuraja să citească, să încerce lucruri noi, să-și formeze propriile idei, alternative. Nu-i domina cu problemele școlare. Învață să le oferi puțină liniște, ajută-i să-și dezvolte orizontul, învață-i să gândească, să discearnă.

NU-I COCOLOȘI

Fii întelegător, dar nu-i lăsa să înțeleagă altceva, să profite de conjuncturi!

NU-I PRESA

Nu-i presa cu învățatul pentru examene sau pentru toate materiile. E destul de stresant și fără a le aminti tu  din oră-n oră. Nu-i responsabilizezi stresându-i, ci fiindu-le alături! La urma urmei, ei vor decide dacă vor munci pe ”brânci” sau nu! Dacă-i obligi, ameninți sau țipi, nu rezolvi nimic, dimpotrivă, se vor distanța, ascunzându-se și mai mult de tine!

URLATUL NU E O SOLUȚIE

Dacă vrei să vină la tine când are o problemă, când vrea un sfat, trebuie să se bazeze pe tine, că-i vei asculta, îi vei lua în serios, nu vei țipa, nu vei căuta ”țap ispășitor”.

În functie de cum vei reacționa la problemele minore, azi, maine, așa va evolua și relația voastră. Nu poți fi mereu cel care le va spune ce și cum să facă. Va trebui să devii un sfătuitor, un mentor pentru copilul tău.  S-ar părea că la un moment dat, va trebui să schimbi stilul de educație al copiilor. NU mai poți educa un adolescent, ca atunci când avea 7 ani.

NU IGNORA RELAȚIA CU PARTENERUL TĂU

A trecut ceva timp de când vă cunoașteți.  Ai iubit această persoană, încât ai dorit să ai copii cu ea, deci, ar trebui să fie, în continuare, o persoană foarte importantă pentru tine.

Da, știu, copilul a schimbat relația dintre voi, dar, după 20 ani, veți fi din nou doar voi doi, așa cum erați la început. Ce veți face după ce copiii pleacă pe drumul lor? Dacă cel/cea de-alături nu vă este apropiat/ă, vei fi disperat la plecarea copiilor. Cuplul de azi va fi un exemplu mereu pentru cuplul de mâine.

Fructifică cât mai mult timpul avut la dispoziție, împarte-l cu dragoste și cu cel de-alături. Fiți o familie, iubiți-vă și fiți un model pentru cei din jur.

Sănătate, iubire, armonie!

 

 

December 14, 2013 This post was written by Categories: MEMORIILE UNEI MAME 1 comment

One Response to “Principii de aur în creșterea copiilor III”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)