Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Puterea de a fi pozitiv – Metoda DA de creștere a copiilor și regula 10 la 1

parinti3  ”Copiii vor ajunge  să fie ceea ce credeți voi despre ei!”(Lady Bird Johnson)

Nimeni nu e perfect,  dimpotrivă, perfecțiunea nu mai e considerată de foarte mult timp o oportunitate, dar  e bine să învățăm din propriile greșeli, să nu le repetăm sau de-o facem, să căutăm soluții.

Ascultarea de bunăvoie este posibilă când atmosfera este caldă, calmă, pozitivă, când copiii sunt ”hrăniți” cu aprecieri și recompense morale pentru comportamentul pozitiv. Rezultatul? Copiii vor fi mai fericiți, veseli și cu o deschidere pozitivă pentru viață. Totul începe de la noi, voi, părinții.

Chiar dacă temperamentul tău nu este unul optimist, poți învăța să fii un părinte pozitiv, exersând 2 tehnici:

1. Folosește metoda DA de creștere a copiilor; învață să spui DA, în loc de NU, de câte ori se poate.

2. Aplică regula 10 la 1, adică 10 afirmații pozitive la fiecare afirmație negativă sau corectivă, pe care trebuie s-o faci.

1. Metoda DA de creștere a copilului  este mult mai eficientă decât metoda NU. Dacă ai spus copiilor NU, doar pentru ca ei să înceapă să se strâmbe, să țipe, să lovească, până când, în sfârșit, ai spus DA, atunci, înseamnă că ți-ai dat seama de necesitatea unei metode mai bune.parinti2

Să vă relatez un exemplu:

Mama se adresează copilului ei: ”-Mănâncă-ți sandwich-ul!”

Copilul(preșcolar): ”-Vreau să merg să mă joc cu jucăriile, pot?”

Mama:  ”- Nu, mănâncă-ți sandwich-ul!”

Copilul (strâmbând din nas): ”-Dar vreau să mă joc!”

Mama(din ce în ce mai nervoasă): ”-Am spus să-ți mănânci mâncarea!”

Mama nu a mai suportat, s-a întors spre fetița ei de 10 ani, aflată în cealaltă parte a mesei:

”-Maria, scoate-ți cureaua și dă-o-ncoace!”

Mama  a luat cureaua,  ținând-o amenințător spre copil, în timp ce se uita furioasă la el; băiețelul, aproape plângând a luat sandwich-ul , a luat o gură din el, timp în care mama continua conversația cu prietena ei.

Câteva minute mai târziu, copilul observă înghețata pe care-o primise sora lui,  pentru că-și terminase sandwich-ul și ceru cu glas plângăreț:

”-Vreau și eu înghețată!”

Mama ignoră doleanța și izbucni:

”-Mănâncă odată sandwich-ul ăla, că de nu, pun cureaua pe tine!”

Puștiul se smiorcăi, se-ndreptă spre mamă, se-mpinse în ea, aceasta cedă la un moment dat; îi puse haina pe el și-i spuse surorii lui:

”-Du-l afară și ai grijă de el!”

Da, în cele din urmă, copilul a obținut ceea ce și-a dorit,  alergând  spre spațiul de joacă! Mai târziu, s-a-ntors, să-și termine și sandwich-ul început!

Se-ntâmplă deseori, când părinții spun NU! Copiii au strategiile lor de-a face mofturi sau de a-și cicăli părinții, pentru ca aceștia să cedeze în favoarea lor.

Haideți să simulăm cum ar fi fost dacă mama ar fi adoptat metoda Da de creștere a copiilor:

Mama: ”Mănâncă-ți sandwich-ul!”

Copilul: ”Vreau să mă duc să mă joc cu jucăriile, pot?!”

Mama: Da, poți să mergi, dar să mai iei trei mușcături din sandwich!”

Copilul ia cele 3 mușcături și aleargă fericit spre spațiul de joacă.

Ne-am putea gândi că cel mic vine la un moment dat și-o întreabă pe mamă: ”Vii și tu să te joci cu noi?”

Mama: ”Da, dacă mai iei o mușcătură!”

Toată lumea câștigă cu metoda DA!

Mama mănâncă liniștită, copilul se joacă și mănâncă tot atât cât a mâncat și sub amenințare; sora se joacă cu un frățior fericit, nu cu un copil mofturos și toată lumea din restaurant se poate bucura de liniște!

Dacă metoda DA pentru tine e ceva nou, începe cu replicile: ”Da, dar…”

”Da, știu că vrei să pleci, dar te-ai gândit când îți vei mai face și temele?”

”Da, poți să te joci afară, dar trebuie să-ți iei fesul, haina groasă și să nu stai mai mult de 45 minute!”

Da, poți să te uiți la programul TV, dar cunoști politica familiei noastre vis-a-vis de violență; la prima scenă violentă, va trebui să-nchizi!”

Copiii devin hotărâți, cicălitori, mofturoși, când e vorba de NU-ul părinților; un DA îi ia prin surprinde și se rezolvă totul de la sine.

Se știe că părinții spun de mai multe ori NU la cererile copiilor lor, mult mai des decât spun DA.

Dacă nu vrei ca micuțul tău să facă mofturi, să te cicălească, încât să te răzgândești, spune NU doar atunci când  ești sigur că NU va rămâne NU.

De multe ori, copilul câștigă, iar părintele pierde, dar mai grav e că părintele poate pierde respectul copilului, pentru că nu a fost hotărât în ceea ce a zis.

A le spune Da copiilor este o metodă eficientă pentru menținerea unei atmosfere pozitive în cămin.

Să nu uităm că mai aminteam de-o metodă: 10 la 1. Trebuie să-i ”prinzi”  pe copiii tăi când sunt buni!parinti

Copiii au nevoie de atenție pozitivă. Criticile, plângerile, lamentațiile, comentariile negative legate de ei îi  descurajează, conducându-i la accentuarea comportamentului negativ. Încurajările, optimismul, impulsurile pozitive le dau aripi.

Știați că  : ”Fiecare copil are nevoie de încurajare continuă, la fel cum plantele au nevoie de apă?”(Rudolf  Dreikurs)

Surprinde-ți copilul când a făcut un lucru bun. Este ușor să observi comportamentul greșit, dar, dacă îți dorești din inimă o ascultare de bunăvoie, trebuie să fii atent să nu răsplătești acest comportament cu o atenție exagerată. Dimpotrivă, de ce să nu răsplătești comportamentul pozitiv?

Aplicarea acestei reguli, te va ajuta să fii părintele pozitiv care ți-ai dorit mereu să fii!

Ioana a admirat dintotdeauna oamenii pozitivi. Într-o tabără de vară a a vut posibilitatea să cunoască un cuplu cu doi copii mici. Timp de 3 luni nu i-a auzit niciodată ridicând tonul vocii înaintea copiilor. Și-a spus că-ntr-o zi va fi și ea o astfel de mamă. Anii au trecut, iar Ioana cu  gemenii de 4 ani, alergând în jurul casei, cu visul ei de-a fi un părinte pozitiv  spulberat. Devenise negativă și nu-și găsea liniștea. Într-o bună zi, s-a hotărât să înregistreze pe casetă  o oră din timpul ei alături de copii.

…Dar când a început s-asculte, s-a simțit mai mult decât culpabilă!  Se auzea spunând: ” Nu mai atinge masa!”, ” Încetează!”, ”Sunt ocupată acum, n-am timp!”, ”Dacă mai faci asta, o încasezi!”, Nu, stai!”, ”Stop!”

NU-i venea să creadă cât de negativă devenise! Ce se întâmplase cu visul ei de-a fi un părinte pozitiv?! În timpul înregistrării a descoperit 10 expresii negative pentru fiecare afirmație pozitivă!  S-a hotărât s-aducă schimbarea. Să ofere 10 atitudini pozitive pentru fiecare atitudine negativă.

N-a fost ușor, dimpotrivă!  Primul aspect: să facă cererile într-o manieră pozitivă, nu negativă.

În loc de. ” Nu sări pe masă!” a spus: ” Sări pe podea!”

În loc de : ” Nu atinge radio-ul!” a spus: ”Încercam s-ascult muzică pe acel post, prinde-l din nou, te rog!”

Spre surprinderea ei, copiii și-au schimbat atitudinea. Ioana și-a dat seama că acele NU-uri folosite atât de des, nu spuneau copiilor  ce să facă! A început să schimbe și răspunsurile la cererile copiilor ei.  Se părea că,  indiferent ce-ar fi cerut copiii, ea le răspundea cu NU! Acum a început abordarea pozitivă. Atunci când cereau prăjituri între mese, în loc să spună NU, le zicea: ”Prăjiturile sunt pentru desert, le-am păstrat anume pentru voi!”

Dacă voiau să se uite la TV, la ceva ce nu era tocmai indicat, le spunea: ” Haideți să ne uităm pe programul TV și să vedem la ce oră este emisiunea pe care ați vrea s-o vedeți!”

Ulterior, depunea un efor suplimentar, pentru a-i ține pe copii antrenați într-o altă activitate, uitând de programul TV.

Aplicarea regulii 10 la 1 înseamnă că de fiecare dată când rostești o ideea negativă, trebuie să cauți 10 idei pozitive.  Lucrurile mărunte fac diferența!  Nu uita, un impuls pozitiv nu trebuie rostit întotdeauna în cuvinte! Zâmbește-le, fă-le cu ochiul, ciufulește-le părul, iar copiii tăi vor înțelege mesajul că îi apreciați și le veți umple cupa cu dragoste.  Trebuie să devii un maestru în a-l surprinde pe copilul tău, fiind bun.

Poți, la rândul tău, să procedezi ca Ioana. Înregistrează timp de-o oră timpul pe care-l petreci cu copiii tăi. Dacă ești înclinat spre partea negativă, te provoc să adopți regula 10 la 1, 10 pozitive la 1 negativă!

Mult succes!

Lipsa atenției pozitive poate provoca grave probleme de comportament.

Scriitoarea engleză Mary Lamb, care  a trăit în sec. al  XVIII-lea, spunea: ” Un copil se hrănește cu lapte și cuvinte de laudă!”

parinti4
Vă recomand cu căldură câteva volume  de Parenting:
cele-sapte-legi-spirituale-pentru-parinti-indruma-ti-copiii-pe-calea-succesului-si-a-implinirii_1_produs”Cele 7 legi spirituale pentru părinți. Îndrumă-ți copiii pe calea succesului și a împlinirii”(Deepak Chopra) – 15.00 lei

”Psihologia copilului modern”(Georgeta Pânișoară) – 27.95 leipsihologia-copilului-modern_1_produs

”Ghid de buzunar pentru părinți”(Gail Reichlin, Caroline Winkler)-25 leighid-de-buzunar-pentru-parinti_1_produs

E greu, e simplu să fii părinte?

 

Nu, e normal să vrei și să fii normal în creșterea și educația copiilor.

 

Casa din copac, casa de păpuși, mașinuțele de colecție sunt un preambul al puterii de-a fi pozitiv! Să nu uităm aspectul modelatului din pasiune cu plastelino! Da, sunt auxiliare necesare metodei DA de creștere a copiilor.

December 2, 2012 This post was written by Categories: MEMORIILE UNEI MAME Tagged with:
4 comments

4 Responses to “Puterea de a fi pozitiv – Metoda DA de creștere a copiilor și regula 10 la 1”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)