Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Simplitatea și fericirea

De câte ori mi-am propus să-mi simplific viața! Să fiu mai puțin stresată, să uit de bani, timp și variate modalități de a-mi ”antrena” ritmul!

Să fac ordine în viața mea, la propriu și la figurat! Să renunț la ce-i prea mult! Da, fac referire  și la lucruri…N-ați avut niciodată impresia că lucrurile ce le-aveți în preajmă vă sufocă?…Eu…da, berechet!…

”Oamenii își petrec jumătate din viață adunând lucruri, iar cealaltă jumătate încercând să  scape  de ele!…”

E instinctiv s-aduni, nu?…Și totuși, atât de stresant, aduni, aduni, ajungi în momentul când prezența lor îți repugnă, te sufocă și nu știi dacă să renunți sau nu!…

Din ce în ce mai multe persoane tind, încearcă-tacit sau nu- să aibă o viață ALTFEL! O viață mai simplă, fără dorința acerbă de-a consuma!

Se știe că în SUA, mișcarea ”vieții simple” , care a luat naștere la începutul anilor 80, a căpătat amploare, din dorința  unei vieți mai echilibrate, mai puțin stresante.

Știm foarte bine că stresul are la bază ”consumerismul”(consumismul). Studii au evidențiat și argumentat asta. Da, ”consumerismul” (consumismul) poate intensifica stresul!

Da, revenirea la valorile familiale de modă veche, la o  educație mai atentă, apropiată de firea și capacitățile individuale și ale echipei, la o mai bună gestionare a banilor, la o mai bună adaptare și capacitate la schimbare( schimbarea în bine – să mâncăm corect, să scăpăm de ”bunele intenții”), la o conștiință spirituală mai puternică.

În anul 2004, Institutul de Neuropsihiatrie de la University of California, în LOs Angeles(UCLA), numit acum Institutul Semel pentru Neuroștiințe și Comportamentul Uman, a organizat o conferință numită ”Sănătate mintală și viață simplă” – contracararea dorinței compulsive de a consuma. S-a specificat în cadrul conferinței că avem nevoie de simplitatea voluntară, ca” unealtă  terapeutică”.

Dorința de simplitate e din ce în ce mai vizibilă, mai răspândită, se manifestă în toate domeniile. Adorăm mobilierul minimalist, adorăm spațiile neaglomerate, iubim tradițiile, obiectele ca odinioară.

În întreaga lume au început  să apară mișcări ce susțin încetinirea ritmului vieții, drept reacție la ”epidemia vitezei”.

Mișcarea Slow Food, începută în Italia, în anul 1986, drept protest împotriva construirii unui restaurant McDonald ”S la Roma.

Manifestul Slow Food afirmă: ”Am devenit sclavii vitezei și ne-am lăsat cu toții infectați de același virus viclean: viața rapidă care ne distruge obiceiurile, ne invadează intimitatea căminului și ne obligă să mâncăm alimete de tip fast-food.”

Beneficiile unei vieți mai simple sunt multe și variate:

– mai puțin stres;

-o stare a sănătății mai bună;

– mai mult timp petrecut cu cei dragi;

-mai puțină risipă;

– mai mulți bani economisiți;

-mai multă atenție la mediul înconjurător;

-capacitatea de-a te bucura cu-adevărat de lucrurile deosebite.

Nimeni nu  ne sugerează că trebuie s-ajungem la simplitatea comunităților AMISH, dar putem încerca confortul propriei simplități, așa cum ne sugerează inima, sufletul și cugetul.

În cadrul comunității AMISH sunt câteva exemple demne de tot respectul: familia ca aspect de prim interes, folosirea abilităților comune în interesul comunității, confecționarea obiectelor, nu cumpărarea lor.

Amish nu folosesc curentul electric, fiind de părere că firele electrice îi leagă de lumea exterioră, iar ispita  ar putea duce la deteriorarea cotidianului lor.

O zi pe săptămână putem încerca fără tehnologie(computer, telefon, tabletă, TV), înlocuind asta cu jocurile,  plimbările, conversațiile în familie, diverse activități care să aibă-n prim plan confortul familial.

Sunt atâtea plăceri simple ce-și așteaptă rândul!

Renunță la obiceiul  și gândul că-ți trebuie bani mulți pentru a te simți bine!

-Poți face o plimbare într-un loc frumos, special;

-Te poți întâlni cu prietenii cu care nu te-ai văzut de ceva timp sau i-ai amânat de prea multe ori, motivând lipsa timpului;

– Citește o carte bună;

– Organizează o seară a șezătorilor în familie;

– Jocuri sunt berechet de jucat cu cei dragi;

– Dacă-ți place natura, grădinărește!

-Organizează o seară dansantă;

-Râzi ori de câte ori ai ocazia!

-Scrie istoria familiei, implicând și copiii, sunt fascinați de istorii de viață;

-Scrie scrisori;

-Ajută pe cineva mai puțin norocos decât tine;

-Implică-te în activități creative, recreative, etc.

 

Nu-ți mai complica viața și evită ”consumerismul” (consumism) și presiunea de-a consuma!!!

O seară liniștită, un somn lin și-o zi ce vine cât mai senină și simplă!P1010915Fotografie0088

 

June 13, 2013 This post was written by Categories: MEMORIILE UNEI MAME Tagged with:
2 comments

2 Responses to “Simplitatea și fericirea”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)