Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Temele pentru acasa

E duminică, zi de odihnă, relaxare în familie, plimbări și distracție… asta ne-am propus. In schimb, la noi a fost zi de teme. Vineri și-a spus cuvântul oboseala, sâmbăta, ca după vineri 🙂 …și s-au lăsat temele pentru ziua de foc, duminica…

Cine a spus ca temele reprezintă o corvoadă, a avut dreptate, subscriu! 🙁

Am făcut împreună teoria chibritului, pornind din antichitate până-n epoca contemporană, mami “militând” pentru  teme…

” – De ce să fac atât de multe exerciții? Toate sunt la fel! Sunt multe și plictisitoare! Mă enervează doamna asta, ne bombardează cu teme!… Of, am de scris la toate obiectele…si nici măcar nu detaliem tema, de ce ni le mai dă?!”

– Mami, m-am săturat de teme!”

teme

Bineînteles, ia-o de la capăt, explică teoretic și practic “nevoia” și “eficiența” acestor teme, deși, cu părere de rău o spun, n-am reușit să conving, pentru că eu, la rândul meu,  nu cred în puterea temelor…

 

În cele din urmă, după ce-a făcut toate temele, după ore de nervi tociti, am avut  o discuție altfel.

Am pus pe hârtie avantajele și dezavantajele temelor. Pro și contra în dezvoltarea copilului, pornind de la teme.

Opinia are nevoie de susținere, susținere în fața tuturor, a părinților, cadrelor didactice, colegilor, etc.

Cu cât ne ascundem mai mult, cu atât mai multe întrebări rămân fără răspunsuri și, toate adunate, nu vor duce, în timp, la nimic bun, dimpotrivă!

Se vor aduna frustrări, nervi, urlete, ce vor provoca explozii sau implozii, mai devreme sau mai târziu…vor/vom avea de suferit toți, nu doar unul singur…

 

Alfie Kohn în volumul “Mitul temei pentru acasă”, atrage atenția asupta efectelor negative pe care le au temele asupra copiilor, atrăgând atenţia părinţilor să întrebe mai des profesorii cum îi ajută exerciţiile pe cei mici, în mod concret, nu doar cum se rezolvă acestea. Expertul în parenting atrage atenţia asupra urmărilor grave pe care le pot avea temele date de profesori, pe care elevii trebuie să le rezolve în timpul liber. Acesta susţine că exerciţiile pentru acasă pot influenţa dezvoltarea copilului chiar şi după ce ajunge la maturitate, prin subminarea gândirii critice în favoarea memorării mecanice şi a atitudinii submisive, prin erodarea relaţiilor în familie, dispariţia timpului liber, distrugerea independenţei copilului şi a încrederii adulţilor în acesta.

Citeste mai mult: adev.ro/nv0ywe

 

Cred mult în comunicare, da, comunicarea eficientă…comunicare și îmbrățișare…Pentru asta, cred că e nevoie să le ascultăm părerile.

Mi-ar plăcea ca mentorii acestor copii să le dea ca teme: plimbările în aer liber, conversațiile fără sfârșit cu cei dragi, sport , sport și iar sport, jocuri în aer liber, cu familia, prietenii, cei dragi, maimuțăreli în fața oglinzii, desenele pe asfalt, cele viu colorate, care aduc zâmbetul și veselia în viața trecătorilor…și-ar mai fi multe teme de acest fel, dar ați înțeles bine despre ce-i vorba…

În schimb, ce observ?… părinți grăbiți, stresați, care nu petrec și puținul timp pe care-l au cu cei mici, chiar și din cauza abundentelor teme pentru acasă, pe lângă cele ale cotidianului de adult…

Întreb, când și unde-i timpul cu ai noștri copii?!…

Timpul nu se mai întoarce, iar regretele sunt tardive…:)

Sănătate, iubire, armonie, dragilor!

 

 

 

 

 

 

 

January 18, 2016 This post was written by Categories: MEMORIILE UNEI MAME 3 comments

3 Responses to “Temele pentru acasa”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)