Creștem frumos împreună! Educație și psihoeducație
Home
 

Trauma psihică din copilărie

Ce  este trauma psihică?

Definiție: Trauma psihologică este un tip de deteriorare a psihicului care se produce ca urmare a producerii unui atac asupra psihicului uman. Psihologii au definit trauma ca un eveniment de o intensitate foarte mare, eveniment care apare în viața individului și care depășește posibilitățile sale de adaptare. În general acest eveniment neplăcut generează o sensibilizare excesivă a individului la emoțiile ulterioare. Atunci când trauma duce la stress post-traumatic, daunele pot implica schimbări fizice la nivelul creierului uman, schimbări de natură chimică, care afectează capacitatea persoanei de a face față în mod adecvat stresului și care, pe termen lung, generează efecte patogene durabile.(Wikipedia)

 

       Din păcate, auzim din ce în ce mai des această sintagmă ”traumă psihică din copilărie”, folosită necorespunzător.

     NU orice context frustrant e o traumă. E imperios necesar să facem diferența! NU orice frustrare, teren anxios devine o traumă.

      Dacă nu ai cumpărat copilului jucăria ce și-a dorit-o atunci, poneiul roz cu urechi verzi, nu  o înregistrăm ca o traumă. Dacă l-ai certat că a fugit din mâinile tale, trecând pe zebră, fără să se asigure, nu devine pentru copil un context traumatizant.

    Libertatea și libertinajul în educația copilului, din păcate, au inserat ca fiind traumatizante multe dintre acțiunile corecte în procesul creșterii. 

 

Pediatra Nadine Burke Harris a deschis o clinică în San Francisco, unde  veneau mulți copii pentru a fi tratați de ADHD(tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Ulterior, a realizat că acești copii nu sufereau de ADHD, ci mulți dintre ei suferiseră traume severe în copilăria lor.

”Studiile ne arată că traumele din copilărie sunt asociate cu boli pulmonare cronice, cu hepatita, cu apariția cancerului, a depresiei și a tentativelor de suicid”, ne spune pediatra.

Traumele psihice timpurii au un rol important în apariția bolilor cardiace la vârsta adultă. Ele afectează nu doar structura creierului, ci și dezvoltarea sistemului endocrin și a celui imunitar.

 

    

 


June 6, 2020 This post was written by Categories: MEMORIILE UNEI MAMEUncategorized Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)